Energetika.ba
Gas

Džindić potvrdio: Salkić smijenjen, v.d direktora Mihajlo Krmpotić

Autor: Energetika.ba
Džindić potvrdio: Salkić smijenjen, v.d direktora Mihajlo Krmpotić

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Mostaru donijela jednoglasnu odluku o smjeni v.d. direktora "BH Gasa" Jasmina Salkića.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić izjavio je danas da je Nadzorni odbor BH-Gasa dostavio Vladi FBiH Informaciju i aktivnostima koje se provode u tom preduzeću i aktuelnom stanju po pitanju neriješenih problema koji se odnose na obavljanje poslova iz njegove nadležnosti uzrokovanim neblagovremenim djelovanjem v.d. direktora Jasmina Salkića.

- Obzirom da je Salkiću mandat istekao prije šest mjeseci a radi kontinuiranog i neometanog poslovanja BH-Gasa predložili smo Vladi FBiH odluku o davanju prethodne saglasnosti za njegovo razrješenje i imenovanje Mihajla Krmpotića za v.d. direktora - rekao je Džindić.

Dodao je da će nakon održavanja sjednice Nazornog odbora koja će potvrditi odluku Vlade pozvati novog v.d. direktora da zajedno s ostatkom Uprave i Nadzornim odborom koriguju poslovanje BH-Gasa i pozovu nadležne organe da provjere poslovanje u prethodnom periodu kako bi konačno na tu problematiku mogli staviti tačku.

Džindić je pojasnio da je Krmpotić sistem- inžinjer BH-Gasa koji poznaje situaciju u preduzeću i od kojeg se očekuje da će riješiti probleme i normalizovati poslovanje.

Podsjetimo, Salkić je kratko uoči sjednice, po saznanju da će biti smijenjen, podnio ostavku.

Smjena Salkića dolazi nakon otkirvanja brojnih malverzacija i sumnjivih radnji koje su se dešavale u BH-Gasu pod njegovim rukovođenjem.

Podsjetimo, Vijesti.ba su ranije otkrile kako su građani kroz transport plina iz Mađarske godinama plaćali enormno više iznose nego što je trebalo.

Kulminiralo je kada je Salkić, odnosno BH Gas mađarskom FGSZ-u uplatio avans za april od milion dolara, a Transportgasu Srbija avans od 600 hiljada dolara, iako su znali da tom rutom neće biti opskrbe plinom.

O svemu su upoznati SIPA i Tužilaštvo, a u narednom periodu očekuje se njihov ulazak u ovu kompaniju.

Energetika.ba