Energetika.ba
Gas

EK spremna da pregovara sa Rusijom o projektu "Sjeverni tok 2"

Autor: Energetika.ba
EK spremna da pregovara sa Rusijom o projektu "Sjeverni tok 2"
Evropska komisija spremna je da pregovara sa Rusijom o projektu "Sjeverni tok 2" u ime EU, ako dobije mandat od Savjeta EU, a zahtjev u tom smislu već je odbijen 2017. godine, rekao je Dominik Ristori, generalni direktor direktorata za energiju nakon sastanka Savjeta EU.

"Taj mandat je i dalje na stolu i ako Savjet želi da krene naprijed mi smo spremni da preuzmemo svoju odgovornost u pregovorima, naravno pod uslovom da dobijemo mandat", rekao je on.

Evropska komisija zatražila je od članica EU da joj daju mandat da pregovora sa Rusijom o "Sjevernom toku 2" i da osigura zaključenje bilateralnog sporazuma u cilju regulisanja tog projekta, podsjeća TASS.

Time je Komisije htjela da osigura kontrolu Brisela nad projektom i da prebaci odluku o gradnji ovog gasovoda sa međudržavnog nivoa između Ruske Federacije i NJemačke na nivo odnosa između Rusije i cijele EU.

Nakon što je Savjet EU to odbio, Evropska komisija počela je sa finalizacijom Gasne direktive, koja je sada u posljednjoj fazi, kako bi zakonodavno proširila evropske energetske norme na "Sjeverni tok 2", koji je lociran izvan EU.

(NN)