Energetika.ba
Gas

Erdogan: Otkrivene rezerve prirodnog gasa Turske u Crnom moru povećane na 405 milijardi kubnih metara

Autor: Energetika.ba
Erdogan: Otkrivene rezerve prirodnog gasa Turske u Crnom moru povećane na 405 milijardi kubnih metara

Podsjetivši kako je u izvoru “Tuna-1 (Dunav-1) u Polju plina Sakarya u Crnom moru u augustu otkrivena rezerva od 320 milijardi kubnih metara tog energenta, Erdogan je kazao da je dodatnim istraživanjima rezerva gasa povećana na rekordnih 405 milijardi kubika.

Turski predsjednik Erdogan helikopterom je danas s delegacijom stigao na brod “Fatih“, gdje je informiran o sondažnim energetskim istraživanjima, a potom se s broda obratio javnosti.

Ističući kako je danas uspješno završena faza istraživanja koja je počela 20. jula, Erdogan se zahvalio posadi i svim ekspertima koji su došli do saznanja koja su obradovala tursku naciju.

“Dodatnim analizama i detaljnim inženjerskim aktivnostima je otkriveno dodatnoh 85 milijardi kubika prirodnog gasa. Tako da je u izvoru “Tuna-1“ u Crnom moru otkriveno ukupno 405 milijardi kubnih metara tog energenta. Cilj nam je da 2023. godine damo taj gas našem narodu na korištenje“, kazao je Erdogan.

Ističući kako je to najveće otkriće rezervi prirodnog gasa u historiji Turske, Erdogan je kazao da je u rad tog sektora inkorporiran još jedan domaći proizvod, odnosno podvodni robot s daljinskim upravljanjem. Riječ je o robotu napredne tehnologije koji istražuje dno mora, a proizveden je u Turskoj.

“Uvjeren da uskoro dolaze nove dobre vijesti o otkrićima energetskih rezervi, ova rezerva će u značajnoj mjeri smanjiti ovisnost Turske vanjskim izvorima prirodnog gasa“, kazao je Erdogan.

Erdogan je dalje kazao da Turska nastavlja i energetska istraživanja na istoku Mediterana te je poručio da je ta zemlja odlučna u odbrani svojih legitimnih prava i interesa i da neće dozvoliti uspjeh onih koji nipodaštavaju prava Turske i Sjevernog Kipra.

On je kazao da je Turska počela novu eru nakon što je stala na put onih koji su namjeravali zaobići Tursku u borbi za energetske izvore na istoku Mediterana.

“Mi nemamo aspiracije prema bilo čijim pravima, a posebno ne prema teritoriji. Nastavit ćemo hidrokarbonska istraživanja i u Crnom, a i u Sredozemnom moru“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan također je kazao da bi svojevrsni proglas kraja Evropske unije bio neuspjeh zvaničnog Brisela da zauzme pošten stav o pitanju na istočnom Mediteranu.

“Nastavit ćemo jačati tursku ekonomiju na bazi povećanja proizvodnje, izvora i zapošljavanja. S tog puta Tursku više ne mogu odvratiti nikakvi pokušaji pučeva, ekonomskih zamki, političkih igrarija, niti praznih prijetnji", kazao je Erdogan.

Turska je sondažnim istraživanjem namjenskog broda “Fatih“ u Crnom moru u augustu otkrila rezerve prirodnog gasa od najmanje 320 milijardi kubnih metara.

Bilo je to najveće otkriće rezervi plina u historiji Turske, a predsjednik te zemlje Erdogan je danas obznanio još radosnije vijesti o turskim rezervama tog energenta u Crnom moru.

Početak eksploatacija plina iz izvora “Tuna-1“ (Dunav-1) očekuje se 2023. godine, a riječ je o izvoru koji se nalazi u Polju prirodnog gasa Sakarya i koji je 170 kilometara udaljen od sjeverne turske obale.

Energetika.ba / AA