Energetika.ba
Gas

ESVKS: Subvencije za plin ugrađene u Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Kantona

Autor: Energetika.ba
ESVKS: Subvencije za plin ugrađene u Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Kantona

Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Kantona Sarajevo za tekuću godinu razmatran je na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo.

Iznos predloženog rebalansiranog budžeta je milijardu i 55 miliona, a uvećan je za 114 miliona KM koje će biti usmjerene u kapitalne projekte i mjere Vlade koje za cilj imaju unapređenje kvaliteta života građana, rekao je ministar finansija KS Amel Kovačević.

-U rebalans budžeta se krenulo iz više razloga. Prije svega projekcije prihoda Kantona koje smo dobili od Ministartsva finansija FBiH su značajno veće od projiciranih na početku godine, te je oko 27 miliona KM sada na raspolaganju Vladi KS za dalje alociranje u započete projekte. Planirana su i sredstva za projekte unapređenja javnog prijevoza i cestovne infrastrukture kao i energetske efikasnosti koji će se finansirati iz inostranih zaduživanja, što je jedan od razloga ovog rebalansa. Cilj nam je da nemamo zastoja u projektima tokom građevinske sezone zbog čega je ovaj prijedlog rebalansa po hitnoj proceduri upućen prema Skupštini Kantona Sarajevo - izdvojio je ministar Kovačević.

On je izrazio je očekivanja da će Prijedlog izmjena i dopuna budžeta KS biti usvojen na sjednici Skupštine u ponedjeljak naredne sedmice.

Naveo je između ostalog i da će dio sredstava planiranih rebalansom biti usmjeren za unapređenje rada Univerziteta u Sarajevu, sufinansiranje predškolskog odgoja, rješavanja pitanja edukacije djece s poteškoćama u razvoju, nabavku opreme u zdravstvenim ustanovama, ali i za realizaciju brojnih projekata i mjera u drugim resorima.

Sredstva za subvencije gasa svim korisnicima do kraja ove godine također su planirana ovim Prijedlogom, kao i izmirenje troškova vansudskih nagodbi iz radno-pravnog odnosa uposlenih u javnom sektoru, naveo je ministar.

Uime ESV-a, predsjednik Franjo Rener pozdravio je mjere koje je Vlada KS donijela za prevazilaženje posljedica poskupljenja plina te time ispoštovala i odluke ovog tijela s prošle sjednice.

(FENA)