Energetika.ba
energetsko tržište

EU uvozi više plina iz Rusije nego iz SAD-a

Autor: Energetika.ba
EU uvozi više plina iz Rusije nego iz SAD-a
Foto: Arhiv

Zemlje Evropske unije prvi su put u gotovo dvije godine u jednom tromjesečju uvezle više prirodnog plina iz Rusije nego iz Sjedinjenih Država, pokazalo je novo istraživanje energetskog tržišta.


Evropska unija je od aprila do juna kupila više od 12,7 milijardi kubičnih metara od Rusije i 12,3 milijarde od SAD-a, izvijestila je konsultantska firma Bruegel sa sjedištem u Bruxellesu.

U usporedbi s prvim tromjesečjem 2024., isporuke iz Rusije blago su pale, ali su one iz SAD-a pale oštrije, pokazalo je istraživanje.

Norveška je i dalje najveći dobavljač plina u EU s 23,9 kubičnih metara u drugom tromjesečju.

Rusija je držala tu poziciju sve do invazije na Ukrajinu u februaru 2022., nakon čega su mnoge države EU-a smanjile ruski uvoz.

Prema statistici njemačke vlade, ta zemlja više ne kupuje plin iz Rusije. Međutim, u cijeloj EU, Rusija se popela na drugo mjesto na popisu dobavljača, odmah ispred SAD-a. Zemlje odredišta nisu bile jasne iz podataka.

U nedjeljnom izdanju novina Welt, Norbert Röttgen, stručnjak za vanjske poslove njemačke konzervativne oporbene stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU), pozvao je na zabranu uvoza ruskog plina u cijeloj EU, prenosi SEEbiz.

"Evropljani podupiru Ukrajinu s milijardama, a istovremeno uplaćuju milijarde u Putinov ratni kovčeg - to nije ni odgovorno, ni racionalno ni vjerodostojno", rekao je Röttgen.

Michael Kruse, glasnogovornik za energetsku politiku njemačke pro-poslovne Slobodne demokratske stranke (FDP), članice vladajuće koalicije, pozvao je na dodatnu naknadu na cijenu uvezenog ruskog plina kako bi se povećala financijska i vojna pomoć Ukrajini.

"To bi omogućilo Putinu da sam plati za otpor svojim barbarskim napadima", rekao je Kruse novinama.