Energetika.ba
ACER

Evropa bi trebala biti oprezna oko ruskog plina

Autor: Energetika.ba
Evropa bi trebala biti oprezna oko ruskog plina
Foto: X

Evropa rizikuje da ostane ostati bez značajnih količina ukapljenog plina.

Usred poziva nekih država članica, Evropska unija trebala bi biti vrlo oprezna u svojim nastojanjima da se odrekne ruskog LNG-a jer bi trebala zaštititi svoju sigurnost opskrbe plinom, objavila je u petak Agencija Europske unije za saradnju energetskih regulatora, ACER u svojoj analizi tržišnih kretanja na tržištu LNG-a.

Baltičke zemlje članice EU-a pozivale su na zabranu uvoza LNG-a iz Unije, ali ACER upozorava. Budući da EU ima za cilj potpuno prekinuti svoje oslanjanje na ruska fosilna goriva do 2027., "smanjenje uvoza ruskog LNG-a treba razmotriti u postupnim koracima počevši od spot uvoza ruskog LNG-a", rekao je ACER.

Spot cijene plina i fjučersi su na uzlaznoj putanji na burzovnom tržištu TTF-u cca 32 eura/MWh. Značajan rast dogodio se nakon ruskog pogotka dvaju ukrajinskih podzemnih skladišta plina ranije ovaj mjesec.

"Iako takve mjere mogu imati za cilj smanjenje ovisnosti o ruskom plinu, važno je napomenuti da su značajne količine već ugovorene prema dugoročnim LNG sporazumima prije ruske invazije na Ukrajinu. Stoga bi smanjenju uvoza ruskog LNG-a trebalo pristupiti s oprezom, posebno u svjetlu skorog isteka tranzitnog ugovora po principu brod ili plati za opskrbu plinovodom iz Rusije u Europu preko Ukrajine do kraja 2024.", dodaje se.