Energetika.ba
Gas

Evropski gas u Ukrajini četiri puta skuplji od ruskog

Autor: Energetika.ba
Evropski gas u Ukrajini četiri puta skuplji od ruskog

Ukrajina kupuje gas u Evropi po cijeni četiri puta većoj od "Gaspromove", izjavio je komercijalni direktor "Naftogasa Ukrajine" Jurij Vitrenko.

Vitrenko je zahvalio i svim „svjesnim Ukrajincima“ za smanjenje potrošnje gasa. Prema njegovim riječima, poslije obustave isporuke od „Gasproma“, Ukrajina je morala da „izdrži jedan dan“.

"Proteklog dana, 'Naftogas' je zamijenio gorivo koje je trebalo da isporučuje ’Gasprom‘ za sirovine iz Evrope. Gas u Evropi ovih dana je koštao oko hiljadu dolara, što je četiri puta više nego prema ugovoru sa 'Gapromom'", napisao je Vitrenko na svom nalogu na Facebooku.

Vitrenko je izjavio da "Naftogas" zarađuje za Ukrajince i ne rasipa novac.

Ranije je "Gasprom" prestao da isporučuje Ukrajini gas zbog nepostojanja dogovorenog protokola o nabavci. U subotu je zamjenik predsjednika Upravnog odbora "Gasproma" Aleksandar Medvedev saopštio da je ruska kompanija započela proceduru za raskidanje ugovora u Stokholmskoj arbitraži.

Osim toga, zbog deficita izazvanog jakim mrazevima u Ukrajini, ukrajinsko Ministarstvo energetike i industrije uglja ograničilo je potrošnju gasa do 6. marta.

Energetika.ba