Energetika.ba
Gas

Fiat Chrysler odustaje od dizelskih motora od 2022. godine

Autor: Energetika.ba
Fiat Chrysler odustaje od dizelskih motora od 2022. godine

Najavama nekoliko automobilskih proizvođača koji uskoro dižu ruke od dizelskih motora u putničkim automobilima priključila se i automobilska grupacija FCA (Fiat Chrysler Automobiles).

Prema informacijama izvora Financial Timesa koji su bliski upravljačkim strukturama u italijansko-američkoj automobilskoj grupaciji, čini se da će i u FCA krenuti stopama nekoliko automobilskih kompanija koje su najavile skoro povlačenje dizelskih motora iz svojih putničkih automobila koji sve teže izlaze nakraj sa sve strožijim normama o emisiji izduvnih gasova.

Izvori tvrde da će grupacija Fiat Chrysler Automobiles dizelske motore u putničkim automobilima nuditi do 2022. godine. Nakon toga kupci će moći da biraju između benzinskih, hibridnih (benzinsko-električnih) i samo električnih pogonskih opcija, a grupacija FCA bi dizelske motore nakon 2022. godine nudila samo za komercijalna vozila, prenosi Klix.

Zvaničnih informacija iz FCA još uvijek nema, ali se očekuje da će odluka o povlačenju dizelskih motora iz putničkih automobila biti dio četverogodišnjeg plana koji će FCA objaviti u junu.

Energetika.ba