Energetika.ba
Gas

Gazprom Energoholding želi projekte u Srbiji

Autor: Energetika.ba
Gazprom Energoholding želi projekte u Srbiji

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se u Beogradu sa predstavnicima ruske kompanije Gazprom Energoholding, koja se bavi elektroenergetikom i vodeća je kompanija u tom sektoru u Rusiji.

U pitanju je „kćerka firme" ruskog energetskog giganta Gazprom, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike, a predstavnici Gazprom Energoholdinga zainteresovani su da investiraju u energetske projekte u Srbiji, prenosi SEEbiz.eu.

Rusku delegaciju predvodio je generalni direktor Gazprom Energoholdinga, Denis Fedorov.

Predstavnici kompanije, izvestili su ministra Antića o zainteresovanosti o investiranju u energetske projekte na srpskom tržištu, s obzirom na to da je u novom portfoliju kompanije predviđeno širenje poslovanja na evropsko i tržište Azije.

„Srbiju vide kao tržište atraktivno za dalja ulaganja i to je jedan od razloga za sastanak sa srpskim ministrom rudarstva i energetike", navodi se u saopštenju.

Poslovanje Gazprom Energoholdinga zasniva se na razvoju i implementaciji projekata iz tradicionalnih izvora energije – gasa i uglja, ali je plan da investicije prošire i na obnovljive izvore energije.

„Spremni smo za dalje projekte i u oblasti OIE, a naše širenje na evropsko tržište htjeli bismo da započnemo upravo iz Srbije, poučeni pozitivnim iskustvima Gazpromnjefta, kompanije koja ima većinski udio u Naftnoj industriji Srbije, ali i imajući u vidu naš zajednički projekat Termoelektrane-toplane u Pančevu", kazao je izvršni direktor Gazprom Energoholdinga, Denis Fedorov.

Na sastanku je, dodaje se u saopštenju, pozitivno ocijenjena dosadašnja realizacija TE – TO Pančevo, zajedničkog projekta NIS-a i Gazprom Energoholdinga.

Plan je da godišnja proizvodnja električne energije u TE – TO iznosi 1400 GWh što je, primjera radi, dovoljno za snabdjevanje 230.000 prosječnih domaćinstava.

Ministar Antić istakao je, da činjenica da je ta ruska kompanija zainteresovana za razvoj i implementaciju projekta u Srbiji, dokaz da naša zemlja ima povoljan zakonski okvir i siguran ambijent za priliv ino investicija, piše u saopštenju.

„Visok nivo bilateralnih političkih odnosa predsjednika Putina i predsjednika Vučića, želimo da pretočimo u efikasnu i široku ekonomsku saradnju sa Ruskom Federacijom. S obzirom na to da su vodeće ruske energetske kompanije u Srbiji prisutne kroz saradnju Gazproma i Srbijagasa, kao i kroz većinsko vlasništvo Gazpromnjefta u NIS-u, želimo da tu saradnju proširimo i na druge aspekte proizvodnje energije, a u saradnji sa ruskim partnerima", izjavio je Antić.

On je naglasio da će Gazprom Energoholding, za implementaciju projekata koji su od interesa za obje strane, imati punu podršku Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike.

Sastanku su prisustvovali generalni direktor NIS-a, Kiril Tjurdenjev i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, kao i predstavnici EPS-a i Ministarstva rudarstva i energetike.

Energetika.ba