Energetika.ba
Gas

Gazprom i EK dogovorili se o tržištu plina usrednjoj i istočnoj Europi

Autor: Energetika.ba
Gazprom i EK dogovorili se o tržištu plina usrednjoj i istočnoj Europi
Ruska energetska kompanija Gazprom dogovorila je s Europskom komisijom ustupke kako bi otklonila prigovore o zloporabi dominatne pozicije u osam zemalja srednje i istočne Europe i tako izbjegla kaznu koja je mogla dosegnuti i do 10 posto njegova globalnog prometa.

Time je okončan postupak koji je trajao sedam godina. Odluka je bila spremna već početkom ove godine, ali je njezino donošenje odgođeno zbog protivljenja nekih od osam zemalja srednje i istočne Europe.

"Sva poduzeća koja posluju u Europi moraju poštovati europska pravila o tržišnom natjecanju, neovisno o tome odakle potječu. Današnjom odlukom uklanjaju se prepreke kojima je Gazprom sprječavao slobodan protok plina u srednjoj i istočnoj Europi, ali i više od toga: našom odlukom omogućuje se posebno prilagođeni pravilnik za buduće ponašanje Gazproma. Ona obvezuje Gazprom na poduzimanje pozitivnih koraka radi daljnje integracije tržišta plina u toj regiji i radi pomoći u realizaciji istinskog jedinstvenog energetskog tržišta u Europi", izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Dodala je i da se "Gazpromovim kupcima u srednjoj i istočnoj Europi pruža djelotvoran alat kako bi se osiguralo da je cijena koju plaćaju konkurentna".

Komisija je u travnju 2015. poslala Gazpromu obavijest o utvrđenim činjenicama, u kojoj je iznijela preliminarno stajalište da je prekršio protumonopolska pravila EU-a provedbom opće strategije podjele tržišta plina duž nacionalnih granica u osam država članica (Bugarska, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska i Slovačka). Ta je strategija omogućavala Gazpromu da naplaćuje više cijene plina u pet od tih država - Bugarskoj, Estoniji, Latviji, Litvi i Poljskoj.

"Današnja odluka Komisije znači kraj takvog ponašanja Gazproma. Osim toga, njome se Gazpromu nameće detaljan niz pravila koja će znatno promijeniti način na koji Gazprom posluje na tržištima plina u srednjoj i istočnoj Europi", navodi Komisija.

Gazprom, među inim, mora ukloniti sva ograničenja koja je nametnuo kupcima u pogledu prekogranične preprodaje plina, mora omogućiti protok plina u dijelove srednje i istočne Europe koji su i dalje izolirani od drugih država članica zbog nedostatka spojnih plinovoda, odnosno u baltičke države i Bugarsku, te iz njih, prenosi Hina.

Kupci Gazpromova plina sada imaju alat kojim mogu osigurati da je cijena plina koji kupuju na razini cijena na konkurentnim zapadnoeuropskim tržištima.

Prekrši li Gazprom bilo koju od preuzetih obveza, Komisija mu može izreći novčanu kaznu u iznosu do 10 posto njegova prometa na svjetskoj razini, pri čemu ne mora dokazati povredu protumonopolskih prava EU-a.

Energetika.ba