Energetika.ba
Gas

Gazprom tvrdi da Evropa uprkos sankcijama povećava rezervaciju ruskog plina

Autor: Energetika.ba
Gazprom tvrdi da Evropa uprkos sankcijama povećava rezervaciju ruskog plina

Gazprom je obavijestio javnost kako je transport plina kroz Ukrajinu i dalje na visokom nivou i u skladu sa ugovorima koji osiguravaju isporuku 109 miliona kubnih metara svaki dan.

Trgovina plinom između Rusije i Evrope odvija se neometano prema tvrdnjama iz Gazproma, najvećeg ruskog trgovca plinom. Ovisnost o ruskom plinu je navela evropske zemlje da banke koje koristi Gazprom budu izuzete iz sankcija nakon što su istovremeno brojne ruske banke isključile iz SWIFT sistema međunarodnog plaćanja.

Prema informacijama koje je javnosti saopćio Gazprom, evropski kupci su povećali rezervaciju plina nakon rasta cijena prouzrokovanog zapadnim sankcijama Rusiji.

"Gazprom kroz Ukrajinu snadbjeva Evropu ruskim plinom u skladu sa zahtjevima evropskih kupaca u iznosu od 109,6 miliona kubnih metara na dan 15. mart", izjavio je glasnogovornik Gazproma, Sergei Kupriyanov.

Rusija inače osigurava oko 40% evropskih potreba za plinom i to u dobroj mjeri gasovodima koji vode kroz Ukrajinu. Nakon agresije na Ukrajinu, zemlje Evropske unije donijele su odluku da do 2023. godine ovisnost o ruskom gasu smanje za dvije trećine.

Evropa pokušava povećati uvoz tzv. ukapljenog plina, ali i dalje nije moguće pronaći brzo rješenje za ovisnost o plinu iz ruskih plinovoda.

Energetika.ba