Energetika.ba
Kineska kompanija

GCL Holdings planira izgraditi LNG terminale i trgovati plinom

Autor: Energetika.ba
GCL Holdings planira izgraditi LNG terminale i trgovati plinom
Foto: X


Privatna kineska energetska kompanija GCL Holdings ponovo gradi poslovanje sa prirodnim gasom nakon što je prodala stotine solarnih instalacija kako bi uspostavila kapacitet za uvoz gasa i trgovinski operativni sistem, rekli su izvršni direktori kompanije za Reuters.

Uspješnost u ovom poduhvatu bi značila da bi se GCL pridružio takozvanim tier-dva igračima tečnog prirodnog gasa (LNG) u Kini, poput kompanija za gradski gas ENN i Beijing Gas Group, koje ciljaju povećati uvoz ovog super-hladnog goriva uz državne igrače kako bi zadovoljile rastuću potražnju od strane najvećeg svjetskog potrošača energije.

Povratak GCL-a u posao sa gasom nakon nekoliko godina dolazi u vrijeme kada su globalne cijene spot LNG-a pale na blizu trogodišnjeg minimuma zbog povećane ponude, a potražnja je postavljena da raste u Kini, koja je prošle godine povratila titulu najvećeg kupca LNG-a na svijetu.

Jedinična kompanija GCL New Energy Holdings (0451.HK), koja je prošlog mjeseca unajmila Xiong Xina, bivšeg potpredsjednika ENN Natural Gas-a, kao šefa trgovine gasom da vodi tim sa sjedištem u Pekingu koji će se proširiti na otprilike 20 članova do kraja godine, rekli su izvršni direktori kompanije Reutersu.

Xiong, koji je započeo svoju karijeru u LNG-u u državnoj kompaniji CNOOC, također će biti na čelu nove trgovinske jedinice za gas u Singapuru koja će imati otprilike pet zaposlenih u narednim mjesecima, rekao je Xu Huilin, izvršni predsjednik GCL New Energy-a.

Detalji GCL-ovog obnovljenog ulaska u posao sa gasom ranije nisu bili prijavljeni.

Kao nekadašnji najveći privatni proizvođač solarnih elektrana u Kini, GCL je prije desetak godina ušao u posao sa gasom i imao prava za istraživanje ugljikovodika u Etiopiji. Do 2018. godine imao je planove da investira milijarde dolara za izgradnju pet LNG terminala duž kineske obale.

No, dubok dug u njegovoj jedinici za proizvodnju solarnih elektrana, koja je pogođena prekapacitetom u industriji i postepenim ukidanjem subvencija u Pekingu, onemogućio je njegove ambicije u gasnom sektoru, rekao je Xu.

Kina, najveći operator i proizvođač solarnih elektrana na svijetu, suočava se s masivnim viškom kapaciteta koji je pogodio globalne cijene solarnih materijala i opreme i izazvao zabrinutost zbog međunarodnog dumpiranja.

GCL je prodao svih 220 svojih solarnih postaja ukupnog kapaciteta od 7,15 gigavata, većinom državnim komunalnim poduzećima, prikupivši oko 23,5 milijardi juana (3,25 milijardi dolara) do kraja 2023. godine, rekao je medijski zvaničnik kompanije, prenosi Reuters.

Grupa i dalje pruža upravljanje i održavanje za solarnim farmama i ima profitabilno poslovanje proizvodnje silicija, rekao je Xu.

"Odvajanje teških niskih tokova u solarnom sektoru omogućilo je strategijski povratak grupe u posao sa gasom", rekao je Xu, ranije potpredsjednik državne kompanije Sinochem Oil, koji se pridružio GCL-u u junu prošle godine.

Taj pomak uključuje izgradnju dva terminala za prijem, tržišno i međunarodno trgovanje plinom, kao i proizvodnju i izvoz plina iz Etiopije, rekao je Xu.

GCL gradi uvozni terminal, procijenjen na 5 milijardi juana, u Rudongu u provinciji Jiangsu, koji može rukovati sa 3 miliona metričkih tona LNG-a godišnje. Projekat, u vlasništvu 51% GCL-a i 49% nezavisne naftne i plinske kompanije Pacific Energy, planiran je za pokretanje krajem 2025. godine, rekli su Xu i Xiong.

Pacific Energy nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o projektu.

Sličan terminal planiran za Maoming u provinciji Guangdong, u kojem će GCL vjerovatno imati udio od 43%, čeka odobrenje države, dodali su.
GCL ima udjele u 10 elektrana na plin u provincijama Guangdong i Jiangsu, dajući mu više od 2 milijarde kubičnih metara potražnje za plinom za svoje trgovinsko poslovanje.


Također planira prodavati plin trećim kupcima poput kompanija za gradski gas i proizvođača keramike, rekao je Xu.
GCL razmatra ponovno pokretanje aktivnosti u etiopskoj regiji Ogaden bogatoj gasom, gdje je prekinuo ulaganja oko 2018. godine nakon bušenja 40 bunara, rekli su zvaničnici kompanije.

Jedan prijedlog je izgradnja postrojenja za tečni prirodni gas od 600.000 tona godišnje, rekli su zvaničnici, s ciljem plasiranja goriva isporučenog u ISO spremnicima u Južnoj Aziji ili Evropi.

"Ideja je razviti resurs plina korak po korak, potencijalno dovodeći strateške partnere u budućnosti kako bi ga učinili značajnim projektom izvoza LNG-a", rekao je Xu.