Energetika.ba
POčinje sa radom 2027.

GE Vernova osigurala narudžbu za plinsku turbinu u Koreji

Autor: Energetika.ba
GE Vernova osigurala narudžbu za plinsku turbinu u Koreji
Foto: Unsplash

GE Vernova's Gas Power business osigurao je narudžbu od Korejske zapadne elektrane (KOWEPO), podružnice Korejske elektroprivrede (KEPCO), za isporuku GE Vernova 7HA.02 plinskog turbina i generatora H65 za elektranu u Gongju-si, Chungcheongnam-do, Republika Koreja.

Za projekt, GE Vernova je dio međunarodnog konzorcija, uključujući korejsku firmu za inženjering, nabavu i izgradnju (EPC) Daewoo E&C.

Stara ugljenom pokretana elektrana firme KOWEPO očekuje se da će biti zamijenjena proizvodnjom prirodnog plina u Gongju-siju, očekujući izlaz od 500 MW, omogućujući buduće sagorijevanje mješavine goriva do 30% po zapremini vodika, podložno razvoju industrije proizvodnje vodika odgovarajuće veličine i obima.

Predstavnik KOWEPO-a komentarisao je: "Ova elektrana dodat će novu kapacitet, očekuje se povećanje sigurnosti snadbijevanja električnom energijom u Južnoj Koreji, dok nastavljamo s postupnim ukidanjem proizvodnje električne energije iz ugljena. Osim toga, pomoći će proširiti pouzdanije raspoređivanje obnovljivih izvora energije u našoj zemlji jer ćemo biti sposobni brzo rasporediti električnu energiju u odgovor na fluktuacije u mreži."

Dodali su: "Nova elektrana moći će raditi s do 30% vodika po zapremini, u skladu s nacionalnim ciljem da se obnovljivi izvori energije i zeleni vodik razvijaju u velikom obimu i postigne neutralnost ugljika do 2050."

Planirano je da nova elektrana počne s radom 2027. godine, prenosi Power Engineering International.

Prelazak s elektrane na ugljen na njezin ekvivalent na plin može smanjiti emisije ugljika za čak 60%, te smanjiti razine emisija drugih zagađivača poput žive, NOx-a, SOx-a i čestica.

Ramesh Singaram, predsjednik i izvršni direktor GE Vernova Gas Power-a za Aziju, komentarisao je: "U zemlji s rastućom potražnjom za električnom energijom zbog planiranih mirovanja elektrana na ugljen, ponosni smo što podržavamo budućnost s manje ugljika u Koreji."

Singaram je dodao: "Odlučni smo pružiti KOWEPO-u našu naprednu tehnologiju plinskih turbina kako bismo ubrzali ukidanje proizvodnje električne energije iz ugljena i podržali povećanje udjela obnovljivih izvora energije dok radimo na plinskoj proizvodnji električne energije s manje ugljika s vodikom. Kada počne s radom, elektrana Gongju-si očekuje se da će biti među najefikasnijim i najfleksibilnijim elektranama u zemlji."

GE Vernova prisutna je u Južnoj Koreji od 1976. godine. Kapacitet plinskih turbina firme (jednostavni i kombinirani ciklus) u zemlji iznosi 14 GW s instaliranom bazom od preko 78 jedinica. 2015. godine GE Vernova je izvršila veliko ulaganje u proizvodni pogon u Changwonu, Južna Koreja, kupovinom poslovanja HRSG firme Doosan.