Energetika.ba
bliska saradnja

Koreja i Češka se udružuju u proizvodnji vodonika

Autor: Energetika.ba
Koreja i Češka se udružuju u proizvodnji vodonika
Foto: Unsplash

Korejska kompanija Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) i češki Hydrogen Technology Platform (HYTEP) dogovorili su se da blisko sarađuju u izgradnji infrastrukture čistog vodonika i razvoju tehnologije vodonika u Evropi.

KHNP je saopštio da planira da u potpunosti uđe u evropski biznis sa čistim vodonikom na osnovu svojih tehnoloških sposobnosti i poslovnih kapaciteta akumuliranih u Koreji.

Kompanija Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) prihvatila je saradnju sa Tehnološkom platformom za vodonik (Hydrogen Technology Platform – HYTEP) na razvoju i razmjeni informacija o proizvodnji vodonika, uključujući i korišćenje nuklearne tehnologije.

Prema Memorandum o razumijevanju – koji je potpisan tokom Korejsko-češkog foruma za saradnju u oblasti industrije i energetske tehnologije u Pragu, 20. septembra – KHNP i HYTEP će ojačati svoju konkurentnost na globalnom tržištu čistog vodonika aktivnom saradnjom u sljedećim oblastima: razvoj nuklearne tehnologije čistog vodonika i poslovna saradnja, razvoj tehnologije i poslovna podrška u drugim oblastima vodonika (uključujući gorivne ćelije); i unapređenje politike vodonika i propisa i razmjene informacija (kao što su forumi i seminari).

Okretanje evropskom tržištu

Konkretno, u skladu sa zajedničkim ciljem globalne tranzicije čiste energije, partneri su se dogovorili da blisko sarađuju u izgradnji infrastrukture čistog vodonika i razvoju tehnologije vodonika u Evropi.

KHNP je saopštio da planira da u potpunosti uđe u evropski biznis sa čistim vodonikom na osnovu svojih tehnoloških sposobnosti i poslovnih kapaciteta akumuliranih u Koreji, prenosi Ekapija.

- Ova saradnja će biti prilika za našu zemlju da stekne globalnu konkurentnost u industriji čistog vodonika. Na osnovu tehnologije vezane za vodonik i posvećenosti koju smo izgradili u Koreji, daćemo sve od sebe da u saradnji sa Češkom postignemo najbolje rezultate na evropskom tržištu - kaže Jang-gon Kong, šef Odeljenja za H2 i pametno poslovanje KHNP-a.

HYTEP je 2006. godine pokrenulo češko Ministarstvo industrije i trgovine sa ciljem da se stvori alat za podršku i razumijevanje prema akterima u oblasti vodoničnih tehnologija i za koordinaciju aktivnosti u vezi sa razvojem ovih aplikacija.

Tehnologija za budućnost

Većina vodonika danas se proizvodi parnim reformisanjem prirodnog gasa ili gasifikacijom uglja, oba sa emisijom ugljen-dioksida. Buduća potražnja će biti uglavnom za vodonik bez ugljenika. Planovi za povećanu proizvodnju vodonika su u suštini zasnovani na elektrolizi, korišćenjem električne energije iz povremenih obnovljivih izvora. Mogu se koristiti i kapaciteti konvencionalnih nuklearnih reaktora ili drugih elektrana van vršnog opterećenja.

U budućnosti, glavna mogućnost za proizvodnju vodonika bez ugljenika jeste razlaganje vode direktnom upotrebom toplote iz nuklearne energije, korišćenjem termohemijskog procesa koji omogućavaju visokotemperaturni reaktori.