Energetika.ba
Gas

Gradnja Turskog toka digla građevinske radove u Srbiji za skoro 60 posto

Autor: Energetika.ba
Gradnja Turskog toka digla građevinske radove u Srbiji za skoro 60 posto

Kako piše beogradski Danas na povećanje vrijednosti izvedenih radova najviše su uticali radovi na izgradnji Turskog toka (Magistralnog gasovoda granica Bugarska - granica Mađarska), modernizacija željeznice Beograd - Budimpešta, kao i radovi izvedeni na izgradnji autoputa Surčin - Obrenovac, koji je u decembru otvoren za saobraćaj.

"Gradi se u posljednje vrijeme mnogo i individualno i masovno. Sve je više velikih investitora, nekakvih fondova koji ulažu u nekretnine, ali i pojedinaca koji imaju deviznu štednju i koji su odlučili da ulažu u izgradnju stanova jer im je to bolje i sigurnije nego da stavljaju novac u banku", kaže Goran Rodić, predsjednik Građevinske komore Srbije.

Ako se gleda po regionima, u četvrtom kvartalu 2019. najviše je porasla vrijednost radova u Vojvodini 63,8 posto, najmanje na teritoriji Šumadije i Zapadne Srbije nekih 49,4. Rast je zabilježen i u drugim dijelovima ove zemlje, na jugu i istoku Srbije 57,1 posto, u Beogradu 53,4 posto.

I vrijednost ugovorenih radova je, prema podacima RZS, porasla, tačnije više nego udvostručena je ako se gleda broj dogovorenih radova posljednja tri mjeseca prošle u odnosu na oktobar, novembar i decembar 2018. godine, prenosi Klix.

Posmatrano prema vrsti građevina, kako u RZS objašnjavaju za beogradski list, vrijednost izvedenih građevinskih radova na saobraćajnicama, cjevovodima, složenim industrijskim građevinama povećana je za 66,2 posto, a na zgradama 38,5 posto.

Energetika.ba