Energetika.ba
rusija i kina

I dalje bez dogovora o izgradnji gasovoda "Snaga Sibira 2"

Autor: Energetika.ba
I dalje bez dogovora o izgradnji gasovoda "Snaga Sibira 2"
Foto: Ilustracija

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je da su Rusija i Kina zainteresovane za nastavak dijaloga o energetici.

On je naglasio da će strane nastaviti pregovore. Prema prethodnim navodima izvora, ruski pokušaji da zaključe veliki ugovor o gasovodu sa Kinom navodno su zapeli zbog neopravdanih zahtjeva Pekinga u vezi sa cijenom i nivoima snabdijevanja.

„I Rusija i Kina, što su potvrdili lideri dvije zemlje, zainteresovane su za nastavak i produbljivanje energetskog dijaloga između dvije zemlje. Što se tiče aspekata komercijalnih pregovora koji su u toku, oni su, naravno, nepristupačni javnosti“, rekao je potparol Kremlja, prenosi Komersant.

Predstavnik Kremlja je naglasio da je potpuno normalno da svaka zemlja brani svoje interese. „Pregovori će se nastaviti jer za to postoji politička volja rukovodstva dvije zemlje“, izjavio je Peskov.

Prema navodima Financial Timesa, Rusija nije uspJela da postigne veliki sporazum sa Kinom o gasovodu „Snaga Sibira 2“. Sagovornici izdanja navode kao razlog zahtjev kineske strane da kupuje prirodni gas po cijeni koja je praktično ista kao cijena goriva na unutrašnjem tržištu Rusije.

Sporazum o „Snazi Sibira 2“ navodno je bio jedan od tri glavna zahtjeva ruskog predsjednika Vladimira Putina lideru Kine Si Đinpingu, koje su oni razmatrali tokom sastanka u Pekingu u maju.

Osobe upoznate sa situacijom kažu da je Kina tražila da plaća gotovo po subvencionisanim domaćim cijenama Rusije i da se obaveže na kupovinu samo malog dijela od planiranog godišnjeg kapaciteta gasovoda od 50 milijardi kubnih metara gasa.

Odobrenje za gasovod bi transformisalo lošu situaciju Gazproma, ruskog državnog monopola za izvoz gasa, povezivanjem kineskog tržišta sa gasnim poljima u zapadnoj Rusiji koja su nekada snabdijevala Evropu. Gazprom je prošle godine zabilježio gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara).