Energetika.ba
snaga sibira 2

Kina i Rusija uskoro bi mogle potpisati ugovor o velikom plinovodu

Autor: Energetika.ba
Kina i Rusija uskoro bi mogle potpisati ugovor o velikom plinovodu
Foto: Unsplash

Moskva i Peking uskoro bi mogli potpisati ugovor o izgradnji mega plinovoda Snaga Sibira 2, koji bi trebao isporučivati ruski prirodni plin u Kinu, rekao je potpredsjednik vlade Aleksandar Novak.

Očekuje se da će Power of Siberia 2 omogućiti isporuku do 50 milijardi kubičnih metara (bcm) plina godišnje iz regije Yamal u sjevernoj Rusiji u Kinu preko Mongolije.

Međutim, prema Novakovim riječima, energetski pregovori između Moskve i Pekinga nisu ograničeni na Power of Siberia 2. “Postoje i drugi novi projekti”, otkrio je Novak u četvrtak u intervjuu za TV kanal Russia 1, ne otkrivajući nikakve detalje.

Izjave dolaze nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak stigao u Peking u dvodnevni službeni posjet, a kasnije se sastao sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom. Putin i Xi trebali bi razgovarati o bilateralnim vezama i strateškoj suradnji dviju nacija. Tokom posjeta očekuje se potpisivanje desetak bilateralnih dokumenata, brojnih komercijalnih poslova i regionalnih sporazuma, prenosi Logicno com.

Rusija trenutno opskrbljuje Kinu plinom preko Moći Sibira, dijela takozvane Istočne rute, prema bilateralnom 30-godišnjem sporazumu. Isporuke su počele 2019. godine, a očekuje se da će plinovod dostići puni operativni kapacitet od 38 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje do 2025. godine.

Operater plinovoda, Gazprom, redovito je prekoračivao svoje ugovorne obaveze tokom cijele prošle godine, uz česte dnevne zapise. Firma predviđa da će opskrba plinom vodećem ruskom trgovačkom partneru dodatno rasti zahvaljujući sve većoj potražnji.

Nakon što svi cjevovodi budu u potpunosti operativni, obujam isporuke ruskog plina Kini mogao bi dosegnuti gotovo 100 milijardi kubnih metara godišnje.