Energetika.ba
Gas

Košarac: Zakon o gasu na nivou BiH neće biti usvojen

Autor: Energetika.ba
Košarac: Zakon o gasu na nivou BiH neće biti usvojen

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac izjavio je da je preporuka člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o izradi i usvajanju zakona o gasu BiH apsolutno neprihvatljiva i predstavlja grubi napad na ustavne nagležnosti Republike Srpske.

- Neću podržati takav prijedlog, jer predstavlja grubi napad na ustavne nadležnosti Republike Srpske. Zakon o gasu na nivou BiH neće biti usvojen jer je to pitanje u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta - poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je podsjetio da je Republika Srpska u legislativnom smislu ispunila sve preporuke Energetske zajednice, za razliku od FBiH koja do danas nije usvojila potrebne zakone.

- Republika Srpska je donijela zakon o gasu, električnoj energiji i obnovljivim izvorima energije i sva ova zakonska rješenja imaju podršku Energetske zajednice. Ova činjenica isticana je u svakom razgovoru koji sam vodio sa predstavnicima Energetske zajednice. Problem je u FBiH - naglasio je Košarac.

On je podsjetio da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara intenzivno radi na usaglašavanju i koordinaciji sa resornim ministarstvima iz Republike Srpske i FBiH na izradi teksta zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa.

- Nijedno rješenje neće biti upućeno u proceduru bez saglasnosti institucija Republike Srpske. Aktivno sarađujemo na tom pitanju, uvažavajući ustavne nadležnosti. Vjerujem da ćemo u konačnici doći do rješenja kojim ćemo ispoštovati evropske direktive - naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, bošnjačkom članu Predsjedništva BiH treba da bude jasno da neće proći novi pokušaji oduzimanja nadležnosti Republici Srpskoj kroz usvajanje zakona o gasu na nivou BiH, kojim se predviđa formiranje regulatora za gas na nivou BiH i ukidanje entitetskih regulatora.

- To je klasični populistički prijedlog za koji se unaprijed zna da neće dobiti podršku institucija Republike Srpske i njenih predstavnika na zajedničkom nivou. Moj stav je da neozbiljno predlagati takva rješenja, jer su to metode uzaludnih pokušaja - poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Bećiroviću bi bilo bolje da energiju usmjeri na potpisivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije, jer je riječ o konkretnom projektu koji će doprinijeti dugoročnom i pouzdanom snabdijevanju gasom, ali i bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine.

- Cijeneći značaj diverzifikacije i obezbjeđivanja više izvora snabdijevanja gasom, svi nivoi vlasti u BiH treba prioritetno da podrže izgradnju istočne interkonekcije, koja će imati ključnu ulogu za dugoročnu energetsku stabilnost i značiti povećanje sigurnosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom - istakao je Košarac.

On je naglasio da institucije Republike Srpske vode odgovornu politiku kada je u pitanju energetski sektor, što je vidljivo, između ostalog, kroz planiranje i podršku strateškim projektima, ali i kroz spremnost na saradnju sa zemljama regije u oblasti energetike.

- Stoga posebno podržavam prijedlog o formiranju zajedničke energetske zajednice Republike Srpske, Srbije i Mađarske, koju su inicirali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Mađarske Viktor Orban - rekao je Košarac.

On je naveo da je riječ o ozbiljnom, dugoročnom i strateški važnom projektu, posebno u vremenu globalne krize, koji podrazumijeva zajedniču proizvodnju električne energije i razmenjivanje viškova.

Energetika.ba