Energetika.ba
Gas

Mađari potvrdili prelazak na Turski tok, razotkrivene obmane BH Gasa

Autor: Energetika.ba
Mađari potvrdili prelazak na Turski tok, razotkrivene obmane BH Gasa
Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto danas je u BiH doputovao sa 200 hiljada doza vakcina kineskog Sinopharma, ali i važnom informacijom za Vladu FBiH.

Naime, kako saznajemo od izvora sa sastanka, Szijjarto je predstavnike Vlade FBiH danas upoznao sa informacijom da Mađarska prelazi na Turski tok kada je u pitanju transport plina. Ova saznanje dalo je odgovor na važno pitanje o kojem se vodila polemika proteklih mjeseci, a tek će otvoriti brojna druga.

Naime, ovime je potvrđeno da su čelni ljudi BH Gasa svjesno obmanjivali javnost, građane i Vladu Federacije kako će Federacija BiH morati platiti 23 miliona dolara zbog navodnog kršenja važećeg ugovora o distribuciji plina preko Ukrajine, Mađarske i Srbije. S druge strane potvrđeno je da su iz Energoinvesta bili u pravu kada su tvrdili da se Mađarskoj neće platiti nikakva odšteta ili penali.

Sada je očigledno da su stvaranjem panike u javnosti iz BH Gasa pokušali sakriti činjenicu da su za prva tri mjeseca ove godine, zbog neprelaska na Turski tok, građani Federacije BiH platili gas skuplje za oko tri miliona američkih dolara. Osim toga, BH Gas je na sumnjiv način uplatio još milion dolara za transport kroz Mađarsku iako su znali da tom rutom neće biti isporuke gasa, pišu Vijesti.ba.

Samo ove činjenice govore da će biti puno posla za istražne organe u BH Gasu, a tek će se postaviti pitanja zašto su tarife mađarskog transportera bile i do 3 puta više od prosjeka, te zašto su građani Federacije BiH godinama plaćali za 25 posto skuplju cijenu distribucije.

Upućeni u dešavanja tvrde da je razlog grčevite borbe BH Gasa za mađarsku rutu navodnio bila zarada na razlici u skupljoj cijeni gasa..

Zvanični izvještaji govore da je BH Gas, firma koja bi trebala pokrivati troškove, a ne enormno zarađivati na preprodaji gasa I koja je u proteklim godinama na razlici u cijeni gasa ostvarila preko 60 miliona KM dobiti. Od toga se 36 miliona KM rasporedilo na dobit, a 26 miliona KM u rezerve. To praktično znači da su građani i privreda platili 60 miliona KM više nego je bilo neophodno.

O svim ovim navodima, kako saznajemo, upoznati su Tužilaštvo BiH i SIPA kojima je dostavljena obimna dokumentacija. Da je sa cijelim slučajem upoznat i državni vrh Mađarske danas je federalnim vlastima potvrdio i ministar Szijjarto.

Energetika.ba