Energetika.ba
Gas

Makedonija i Grčka grade zajednički plinovod

Autor: Energetika.ba
Makedonija i Grčka grade zajednički plinovod

Energetske kompanije Makedonije i Grčke razrađuju planove o izgradnji plinovoda koji će povezati dvije susjedne zemlje, objavila je danas makedonska vlada.

Navodi se da se razgovara o izgradnji oko 120 kilometara plinovodne mreže, po 60 kilometara u svakoj od dvije zemlje, uz napomenu da Makedonija počinje inicijativu za razvoj novih plinskih koridora u jugoistočnoj Evropi. Kako bi realizacija tog projekta počela ove godine, ističe se, Makedonija i Grčka će zajedno aplicirati za novac u međunarodnim institucijama.

Dodaje se da je zajednički plinovod, dobro rješenje za Makedoniju i Grčku i da otvara mogućnosti za produbljavanje saradnje u energetici, ali i poticanje regionalne energetske saradnje na Balkanu.

Vremenski okvir i detalje budućeg plinovoda utvrđuje radna grupa koju su formirali državna kompanija Makedonski energetski resursi i grčka kompanija za upravljanje sistemom prenosa prirodnog plina DESFA.

"Realizacija tog projekta je od posebnog značaja za Makedoniju, jer se tako stvaraju uvjeti za uključivanje u prokjekt TAP, kao i za korištenje tekućeg prirodnog plina iz rezervoara u Grčkoj", navodi makedonska vlada.

Tim plinovodom će se, dodaje se, omogućiti tranzit prirodnog plina preko Makedonije, koji će dalje moći koristiti potrošači iz ostalih zemalja regije, čime će se potaknuti razvoj infrastrukture zemalja Zapadnog Balkana.

Kako navodi Vlada Makedonije, slijedi izrada studije izvodljivosti koja će ponuditi konkretna rješenja za potrebe infrastrukture, a za početak je predviđeno da ima tehničke projektne performanse od dvije do tri milijarde kubnih metara plina.

Energetika.ba