Energetika.ba
Gas

Nijemci uskoro prestaju subvencionisati energiju

Autor: Energetika.ba
Nijemci uskoro prestaju subvencionisati energiju

Njemački fond za ekonomsku stabilizaciju (WSF), koji je pomagao potrošačima s višim troškovima energije, bit će zatvoren do kraja decembra, objavio je ministar finansija Christian Lindner za Deutschlandfunk.

"To znači da iduće godine iz njega više neće biti plaćanja. Istječu 'kočnice' za cijene struje i plina pa će i one također morati biti ukinute 31. decembra", dodao je Lindner. Takva ograničenja cijene u primjeni su od početka ove godine.

Prošlotjedna odluka Ustavnog suda kojom su poništeni proračunski planovi koalicije ostavila je rupu u saveznom proračunu od 60 milijardi eura, o čemu smo već pisali a ovo su posljedice.

Do kraja oktobra iz fonda je osigurano 31,2 milijarde eura, uključujući 11,1 milijardu eura za subvencioniranu cijena plina i 11,6 milijardi eura za subvencioniranu cijena električne energije, plus 4,8 milijardi eura za hitnu pomoć za prirodni plin i 3,7 milijardi eura za subvencije za mrežne naknade.

Upitan na radiju hoće li država uskočiti u pokrivanje visokih cijena plina u idućoj godini, Lindner je rekao: "To nije za očekivati. Na takva se pitanja mora odgovoriti kada se pojave. Ne treba pretpostaviti da ćemo početkom iduće godine imati izvanrednu situaciju s električnom energijom, plinom i ekonomskom održivošću. Stoga se može pretpostaviti da nema opravdanja za izvanredno stanje", rekao je.

Savez njemačkih potrošačkih organizacija (vzbv) kritizirao je odluku rekavši da "trenutni kaos oko saveznog proračuna" ne bi trebao ići na štetu potrošača.

"Kućanstva će se suočiti sa znatno višim cijenama", rekla je predsjednica udruge Ramona Pop.

(Energetika.ba)