Energetika.ba
Gas

Njemačka pronašla zamjenu za ruski plin

Autor: Energetika.ba
Njemačka pronašla zamjenu za ruski plin

Njemačka je s Katarom dogovorila dugogodišnje partnerstvo u opskrbi energijom, posebno ukapljenim plinom, objavio je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck danas u Kataru.

“Izvrsna je vijest da smo čvrsto dogovorili namjeru dugogodišnjeg partnerstva na polju opskrbe energijom”, rekao je Habeck nakon susreta s katarskim emirom Hamadom al Tanijem u Dohi.

Dodao je kako će predstavnici njemačkog energetskog sektora, koji ga prate na njegovu putu u Katar i Ujedinjene Arapske Emirate, započeti konkretne pregovore oko sklapanja dugogodišnjih ugovora o opskrbi ukapljenim plinom i vodikom. Habeck je u Katar otputovao kako bi dogovorio isporuke ukapljenog plina (LNG) što je, uz najavljenu gradnju dva LNG terminala, dio strategije Njemačke da smanji ovisnost o plinu iz Rusije.

Katar je najveći svjetski proizvođač ukapljenog plina

“I ako ove godine još uvijek nećemo biti u stanju doći do cilja neovisnosti od ruskog plina, poručujemo da će to u budućnosti biti ostvareno”, rekao je Habeck. Kazao je kako se, osim s Katarom, o pojačanim isporukama ukapljenog plina razgovara i s Norveškom te s Kanadom.

Katar je najveći svjetski proizvođač ukapljenog plina koji pretežno izvozi u Aziju. Njemačka je nakon napada Rusije na Ukrajinu najavila kako želi postići neovisnost o ruskim energentima. Ta zemlja više od 50 posto potreba za zemnim plinom trenutno pokriva uvozom iz Rusije.

Energetika.ba / Hina