Energetika.ba
Gas

Osniva se Javno preduzeće ‘Zenicagas’

Autor: Energetika.ba
Osniva se Javno preduzeće ‘Zenicagas’

Gradsko vijeće Zenice usvojilo je Odluku o osnivanju Javnog preduzeća Zenicagas d.o.o. Zenica.

Javno preduzeće Zenicagas osniva se u cilju stvaranja pretpostavki i uslova za realizaciju projekta gasifikacije, a shodno revidiranoj Studiji izvodljivosti gasifikacije Grada, koju su danas prezentovali njeni autori iz Sarajeva.

Ukupna dužina distributivne mreže na prostoru Grada Zenice je 120 kilometara uključujući sva prigradska naselja, koja su bez daljinskog grijanja.

Prema revidiranoj studiji, ukupna investicija iznosiće oko 12 miliona KM, što znači da je manja u odnosu na studiju iz 2008. godine, s obzirom na povoljnije uslove novih rješenja. Kapacitet područja koja bi ušla projekat gasifikacije je oko 28 kubnih metara, – pojasnio je Semin Petrović iz Istraživačko – razvojnog centra za gasnu tehniku, Sarajevo, preduzeća koje je izradilo Studiju izvodljivosti gasifikacije Grada Zenice, piše Zenicainfo.

Podsjećajući da je Zenica ušla u projekat Zelenih gradova, gradonačelnik, Fuad Kasumović je najavio da će do 2019. godine domaćinstvima biti potpuno zabranjeno loženje na ugalj.

To znači da bi se gasifikacijom riješilo pitanje toplifikacije u Kantonalnoj bolnici, ali i u prigradskim naseljima u kojima se ovo pitanje na drugi način ne može riješiti, – dodaje Kasumović.

Energetika.ba