Energetika.ba
Gas

Po skraćenom postupku predložen plan parcelizacije za autoput i gasovod do Rače

Autor: Energetika.ba
Po skraćenom postupku predložen plan parcelizacije za autoput i gasovod do Rače

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatrat će na sjednici 11.juna Prijedlog odluke o izradi Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko - Rača po skraćenom postupku.

Ukupna dužina dionica je 70,50 km. Od toga, dionica Vukosavlje–Brčko iznosi 32 km, a dionica Brčko–Rača 38,50 km.

Plan parcelizacije zatražila su javna preduzeća „Autoputevi RS.a“ i „Gas-Res“ d. o. o. Banja Luka.

Izmjenama i dopunama Prostornog plana RS-a do 2025. godine definisana je planska koncepcija zasnovana se na sukcesivnoj izgradnji autoputa u „Posavskom razvojnom pojasu”: granica Republike Srbije – Bijeljina – Brčko – Modriča – Doboj – Prnjavor – Laktaši – Banja Luka – Prijedor – Novi Grad – granica Republike Hrvatske.

Ovaj autoput bi, kako se dodaje, kod Doboja posjedovao vezu sa evropskim koridorom Vc (prema Sarajevu do Ploča), a izgrađenim autoputem pored Gradiške na evropski koridor X, navodi se u prijedlogu odluke.

U dijelu izmjena i dopuna Prostornog plana RS-a do 2025. godine, kojim su određeni strateški prioriteti prostornog razvoja tog bh.entiteta u oblasti drumskog transporta, navedena je potreba da se do 2025. godine izgradi autoput Modriča–Brčko–Bijeljina – granica sa Republikom Srbijom.

Iz „Autoputeva RS“ su naveli da su u skladu sa zakonom definisanom nadležnošću, pribavili studije ekonomske opravdanosti izgradnje autoputa za dionice Vukosavlje–Brčko i Brčko–Rača koje su u skladu sa Prostornim planom RS.

Konačnu riječ dat će poslanici na narednoj sjednici entitetskog parlamenta.

Energetika.ba / FENA