Energetika.ba
Gas

Poljski PGNiG potpisao sporazum s američkim dobavljačima o kupovini ukapljenog plina

Autor: Energetika.ba
Poljski PGNiG potpisao sporazum s američkim dobavljačima o kupovini ukapljenog plina

Poljska državna energetska tvrtka PGNiG objavila je u srijedu da je s američkim dobavljačima potpisala sporazum o kupnji ukapljenog prirodnog plina (LNG) na razdoblje od 20 godina.

Prema ugovorima potpisanim u utorak u Washingtonu, podružnice američke grupe Venture Global LNG isporučivat će poljskoj tvrtki dva milijuna tona ukapljenog prirodnog plina godišnje, odnosno 2,7 milijardi prostornih metara prirodnog plina nakon ponovnog uplinjavanja.

“Kompanija može naknadno trgovati isporučenim plinom na međunarodnim tržištima”, navodi kompanija u priopćenju.

Ugovor je potpisan na razdoblje od 20 godina a prve isporuke trebale bi biti krenuti 2022. godine, nakon završetka gradnje postrojenja u američkoj saveznoj državi Louisiani, napominju u poljskoj tvrtki.

U PGNiG-u nisu naveli cijenu plina, ističući tek da su “ugovori i uvjeti ugovora zadovoljavajući u kontekstu strategije grupe PGNiG o širenju trgovanja ukapljenim prirodnim plinom na globalnim tržištima”.

Financial Times (FT) prenosi izjavu izvršnog direktora PGNiG-a Piotra Wozniaka da su uvjeti bolji od onih po kojima Poljska trenutno kupuje plin od Rusije, prenosi Hina.

“Kupujemo (plin) 20 posto jeftinije no što moramo plaćati našem istočnom dobavljaču”, prenosi FT Wozniakove riječi.

Čelnik poljske tvrtke također je dodao da će PGNiG moći odlučiti hoće li taj plin prodavati u Poljskoj ili će njime trgovati preko londonskog ureda.

Mike Sabel, jedan od izvršnih direktora Venture Globala, kazao je da će novi sporazum omogućiti Poljskoj da razvije poziciju energetskog centra u središnjoj Europi.

Prema pisanju londonskog FT-a, poljski premijer Mateusz Morawiecki kazao je da će sporazumi ojačati “suverenitet” i “konkurentnost” poljskog energetskog sektora.

Poljski ministar energetike Krzysztof Tchorzewski naglasio je da će sporazum pomoći Poljskoj proširiti izvore nabave plina. “U poljskom kontekstu taj je plin civilizacijsko dobro”, kazao je Tchorzewski.

Poljska trenutno uvozi gotovo dvije trećine plina iz Rusije a njezina potraga za novim dobavljačima poklopila se s ciljem američkog predsjednika Donalda Trumpa o povećanju američkog izvoza ukapljenog plina, primjećuje Financial Times.

Energetika.ba