Energetika.ba
Gas

Poskupljenje plina šok za milione Nijemaca

Autor: Energetika.ba
Poskupljenje plina šok za milione Nijemaca

U Njemačkoj je poskupio plin – radi se o doplati na redovnu cijenu zbog dodatnog troška nastalog radi spašavanja velikih uvozinka plina, koji su prisiljeni kupovati plin po mnogo višim cijenama nego donedavno, prenosi Deutsche Welle.

Već sedmicama se u Njemačkoj nagađa o tome kolika će biti doplata za plin. Sada je objavljeno da će ona iznositi 2,419 centi po kilovat-satu. Ova doplata će se plaćati godinu i po dana - od 1. oktobra 2022. do kraja marta 2024. godine. Cijena koja je sada ustanovljena važi samo tri mjeseca - i bit će prilagođavana događajima na tržištu.

Ovo će dodatno pogoditi milione ljudi u Nemačkoj, gde se polovina svih kuća i stanova grije na plin.

Obrazlažući ovo najnovije poskupljenje ministar privrede Robert Habeck je rekao da bi alternativa bila kolaps njemačkog energetskog tržišta, a s njim i velikog dijela evropskog energetskog tržišta.

Problem stvara i porez na dodatu vrijednost od 19 posto koji bi također trebao biti dodan na tu cijenu. To konkretno znači da će prosječno domaćinstvo (tri ili četiri člana) koje troši 20.000 kilovat-sati godišnje, od 1. oktobra imati račun veći za 484 eura ili 576 eura godišnje - ukoliko se na to bude plaćao PDV. A osoba koja živi sama imat će povećanje od 120 ili 144 eura godišnje - bez ili sa PDV-om.

Energetika.ba / FENA