Energetika.ba
Gas

Premijer Forto i ministar Mandić: Nastavljamo s izgradnjom gasne mreže

Autor: Energetika.ba
Premijer Forto i ministar Mandić: Nastavljamo s izgradnjom gasne mreže
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić posjetili su javna komunalna preduzeća Sarajevogas i Toplane.

Kao jedan od važnijih projekata na polju gasifikacije premijer Forto istakao je uvezivanje gasovoda na relaciji Hrasnica-Igman-Bjelašnica-Hadžići, te da je potrebno postavljanje još 35 km gasne mreže, a to je projekt koji će Vlada KS i resorno ministarstvo finansijski nastaviti podržavati.

– Radimo to u cilju poboljšanja sigurnosti gasne mreže te da omogućimo građanima Hadžića i ostalih naselja da se priključe – rekao je premijer Forto.

Nastavit će se i s projektom subvencioniranja domaćinstava koja se žele priključiti na gasnu mrežu, a taj proces usporava veliki broj zahtjeva onih objekata, odnosno, domaćinstava koja nemaju građevinske dozvole i kao takvi ne mogu biti priključeni na gasnu mrežu.

Iz Vlade, stoga, najavljuju mogućnost da i oni objekti za koje je pokrenuta procedura njihove legalizacije dobiju pravo na ovu subvenciju.

Sve je veći broj korisnika i centralnog grijanja, a rezultat je to širenja grada, kao i činjenice da su Toplane uspjele u protekle tri godine konsolidovati svoje poslovanje te unaprijediti postojeći sistem i postrojenja.

Ministar Mandić je istakao da se u spomenuta dva preduzeća, kao i u čitavom komunalnom sektoru, važno fokusirati na stalno podizanje kvaliteta usluga, raditi na zadovoljstvu korisnika te da je Ministarstvo spremno sa svim komunalnim preduzećima raditi na tome. S tim u vezi Vlada će podržati kapitalne projekte koji pokazuju benefite za firmu i građane.

Direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč i direktor Toplana Admir Džubur informirali su premijera Fortu i ministra Mandića i o drugim trenutnim projektima te planovima razvoja firmi kojima su na čelu, saopćeno je iz Press službe KS.

Energetika.ba