Energetika.ba
Sabotaža?

Pronađene rupe na gasovodu novog LNG terminala u Njemačkoj

Autor: Energetika.ba
Pronađene rupe na gasovodu novog LNG terminala u Njemačkoj
Gasovod / Ilustracija

Savezno državno tužilaštvo u Karlsruheu pokrenulo je istragu protiv nepoznatih počinitelja zbog oštećenja plinovoda koji od novog terminala za ukapljeni gas u Brunsbuettelu na Sjevernom moru vodi prema postojećoj mreži gasovoda, objavljeno je danas.

"Savezno državno tužilaštvo je preuzelo istragu zbog osnovane sumnje da se radi o sabotaži koja ugrožava ustavni poredak Njemačke", saopćila je jedna glasnogovornica tužilaštva u Karlsruheu.

Savezno državno tužilaštvo u Karlsruheu preuzima slučajeve kod kojih postoji sumnja u djela sa ciljem ugrožavanja ustavnog poretka Njemačke.

Kako javlja više lokalnih medija u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein, nepoznati počinitelji su na 55 kilometara dugom gasovodu načinili najmanje tri rupe promjera 10 milimetara.

Do oštećenja je navodno došlo još u novembru.

LNG terminal u Brunsbuettelu je sa radom trebao započeti krajem prošle godina a nije poznato je li odgađanje puštanja u pogon povezano s oštećenjima gasovoda.

Njemačka vlada je nakon ruskog napada na Ukrajinu i izostanka isporuka zemnog gasa iz Rusije odlučila izgraditi nekoliko terminala za ukapljeni gas.

Do sada je već sklopljeno i nekoliko ugovora o uvozu ukapljenog gasa, između ostalog i sa Katarom i Norveškom.

Njemačka se u prošlosti, kada je za to bilo potrebe, koristila LNG terminalima u Belgiji i Francuskoj.

Protiv gradnje ukupno šest plovećih LNG terminala su pripadnici pokreta za zaštitu okoliša, prenosi HINA.