Energetika.ba
Gas

Putin na otvaranju Turskog toka: Rusko-turska saradnja se razvija na svim poljima

Autor: Energetika.ba
Putin na otvaranju Turskog toka: Rusko-turska saradnja se razvija na svim poljima

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je danas da se rusko-turska saradnja razvija u svim smjerovima i uprkos različitim pokušajima opstrukcija i poručio da će gasovod Turski tok biti od koristi za zemlje crnomorske regije, ali i ekonomija mnogih južnoevropskih zemalja jer se radi o projektu koji će osigurati energetsko tržište u Evropi.

U Istanbulu je danas održana ceremonija puštanja u rad gasovoda Turski tok. Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, njegov ruski kolega Putin te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Bugarske Bojko Borisov i brojne drugi zvaničnici i gosti.

“Završetak izgradnje Turskog toka općenito je važan događaj za evropski kontinent. Prisutni ovdje svjedoče da će ovaj projekt biti od koristi i zemljama juga Evrope, a ne samo Rusije i Turske“, kazao je Putin.

Ističući kako je izgradnja Turskog toka na dnu Crnog mora jedan od konkretnih plodova strateškog rusko-turskog partnerstva, Putin je kazao da se saradnja između dvije zemlje razvija na svim poljima, bez obzira na aktuelnu tešku situaciju u svijetu i brojne pokušaje stranih krugova da opstruiraju to partnerstvo.

On je dalje kazao da Turska od Rusije kupuje plin već tri decenije i da je do sada to činila preko transbalkanskog i Plavog gasovoda.

“Sada će se ruski plin u Tursku transportirati novom rutom. Ovo je zaista jedinstven i krajnje poseban sistem transporta“, kazao je Putin te je dodao da je izgradnja 1800 kilometara gasovoda na dubini mora od dva kilometra bila tehnološki izazovan i općenito zahtjevan projekt. Dodao je da je dnevno u prosjeku građeno po rekordnih šest kilometara gasovoda.

Ruski predsjednik Putin također je kazao da je Turski gasovod siguran i ekološki gasovod.

“Zahvaljujem se turskim institucijama i predsjedniku jer su tokom projekta blagovremeno osiguravale sve dozvole i licence. Pokazali ste političku volju zarad projekta od nacionalnog interesa. Zajednički možemo uspješno realizirati i velike projekte na drugim poljima. To će biti od koristi za naše zemlje i narode“, zaključio je Putin.

Turski tok je megaprojekt kojeg čine dva kraka gasovoda kojim će ruski gas biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu. Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara. Jedan krak će ruskim gasom opskrbljivati Tursku, a drugim će gas biti transportovan ka Evropi.

Riječ je o gasovodu koji je dnom Crnog mora povezao Rusiju i Tursku, a koji je izgrađen umjesto gasovoda Južno tok kojeg je Rusija planirala graditi preko Bugarske ka Evropi, ali je od tog plana odustala 2014. godine.

Energetika.ba / AA