Energetika.ba
Gas

Republika Srpska zaprijetila obustavljanjem isporuke gasa Federaciji BiH početkom februara

Autor: Energetika.ba

Entitet Republika Srpska otvoreno je zaprijetio BH-Gasu kako će početkom februara u potpunosti obustaviti snabdijevanje Federacije BiH gasom, saznaje Klix.ba.

Ovakav potez uslijedio je nakon što je RS donijela Zakon o gasu Republike Srpske insistirajući da kompanijama u entitetu Federacija BiH naplati tarifu za transport. BH-Gas skoro tri godine ne prihvata cijenu transporta prirodnog gasa koji se transportuje gasovodom Karakaj (Zvornik)-Starić (Kladanj) čiji je vlasnik Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo.

"Neprihvatanjem cijena transporta prirodnog gasa od BH-Gasa, preduzeće Sarajevo-gas a.d. je dovedeno u ozbiljnu situaciju gdje je prisiljeno obustaviti daljnji transport prirodnog gasa. Prekid transporta će se desiti početkom februara. Tačan datum prekida transporta bit će javno objavljen poslije provođenja svih neophodnih radnji", piše u dopisu koji je brojnim institucijama poslao direktor preduzeća "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo Slavo Krajišnik.

Dopis je upućen direktoru BH-Gasa Jasminu Salkiću, ministru za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirku Šaroviću, premijerima FBiH i RS-a Fadilu Novaliću i Željki Cvijanović, ministru energetike FBiH Nerminu Džindiću, premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, sekretarijatu Energetske zajednice u Beču, Regulatornoj komisiji za energetiku RS-a, Srbija Gasu i Sarajevogasu.

"Prije prekida transporta gasa obavijestit ćemo javnost o razlozima prekida i o svim našim pokušajima da se riješi ovaj problem kako bi se nastavilo uredno snabdijevanje prirodnog gasa", navodi se u dopisu.

Inače, Republika Srpska usvojila je 2015. godine jednostrano tarife koje znače duplo povećanje cijena transporta gasa od Zvornika do Kladnja (40 kilometara). Kako saznajemo, trenutno je u toku postupak za prvih 19 kilometara gdje Gas Promet - Istočno Sarajevo također traži povećanje transportnih tarifa, odnosno da mu se plaća ono što se nikada nije plaćalo.

S obzirom na to da je proradilo TNG postrojenje u Zvorniku strahuje se da se planira toliko povećanje tarifa preko Srbije i RS-a da se prodaje gas iz Zvornika u entitetu Federacija BiH.

Problem vezan za tarife i obustavu gasa trenutno je problem kojim se bave entitetski organi izvršne vlasti, tačnije federalni ministar energetike Nermin Džindić (SBB) i ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić (SP).

Poseban problem predstavlja i nedostatak zakona na državnom nivou s obzirom na to da je Ustavom BiH, odnosno članom 3. Ustava BiH jasno definisano kako je transport (samim tim i transport gasa) nadležnost institucija BiH.

Postavlja se pitanje i da li Vijeće ministara BiH može riješiti ovaj problem odlukom dok se zakon ne donese jer su granice sa drugim državama i međuentitetska linija razgraničenja u nadležnosti centralnih organa vlasti.

Simbolično je da će i dio teritorije RS-a ostati bez gasa ukoliko obustavi snabdjevanje gasom Federaciji BiH, prenosi Klix.

"Sarajevo gas a.d. Istočno Sarajevo neradno pristupa prekidu transporta prirodnog gasa zbog toga što će doći do potpunog prekida snabdjevanja potrošača prirodnog gasa u BiH, ali smo na to prinuđeni jer skoro tri godine pokušavamo riješiti problem na miran i normalan način, međutim, nema pomaka", navodi se u dopisu Sarajevo gasa a.d. Istočno Sarajevo.

Energetika.ba