Energetika.ba
Ruski raketni udari

Rusi napali ukrajinsko skladište plina

Autor: Energetika.ba
Rusi napali ukrajinsko skladište plina
Foto: X

Podzemno skladište plina u Ukrajini napadnuto je u nedjelju u najnovijem valu ruskih raketnih udara na energetske objekte, dok su dužnosnici obnovili opskrbu strujom u gradovima, naručili uvoz i nametnuli rotirajuće prekide kako bi se nosili s manjkom.

Ukrajinska državna energetska firma Naftogaz izvijestila je o napadu na skladište plina, ali je dodala da opskrba plinom potrošačima nije bila pogođena.

Izvršni direktor Naftogaza Oleksiy Chernyshov rekao je da se oprema oštećena u napadu popravlja. "Situacija neće kritično utjecati na operacije skladišta plina jer se plin skladišti duboko ispod zemlje", napisao je Chernyshov na Facebooku. Predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je da su u toku napori za obnovu opskrbe električnom energijom u različitim regijama, s najvećim teškoćama u Kharkivu, drugom najvećem gradu Ukrajine.

Energetsko ministarstvo zemlje i distributeri rekli su da je Ukrajina povećala uvoz električne energije i zaustavila izvoz nakon nedavnog niza ruskih napada, u kojima je vodeći proizvođač energije DTEK izgubio 50% kapaciteta. Volodymyr Kudrytskyi, šef Ukrenerga, koji upravlja prijenosnim linijama Ukrajine, rekao je da je najnoviji val udara prouzrokovao štetu od najmanje 90 miliona eura ($ 97 miliona).

Rusija je napala ukrajinske energetske objekte za proizvodnju i prijenos struje u petak, uzrokujući značajne prekide u mnogim regijama, a energetski objekti u tri ukrajinske regije također su napadnuti rano u nedjelju. Zelenskiy je u svojoj noćnoj video poruci u nedjelju rekao da više od 200.000 stanovnika Kharkiva, čestog cilja ruskih napada, nema pouzdanu struju. Mreža je bila obnovljena na drugim mjestima, rekao je.

Zelenskiy je rekao da su u Kharkivu na snazi "strogi rasporedi" za upotrebu struje. DTEK, najveća privatna energetska firma, rekla je da su u luci Odesa uvedeni rotirajući prekidi struje. Guverner Odeske regije Oleh Kiper, u objavi odmah nakon ponoći na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, rekao je da su dijelovi grada ostali bez struje nakon štete na infrastrukturi prouzrokovane novim noćnim napadom dronova. Hitne službe bile su na terenu, ali nije dao daljnje pojedinosti.

Ministarstvo energetike reklo je u saopćenju: "Za trenutni dan prognozira se uvoz električne energije u iznosu od 14.900 megavatsat (MWh). Ne očekuje se izvoz." Ukrajina je uvezla 3.300 MWh dan prije napada 22. ožujka, s izvozom od 2.148 MWh. "Gubici (od napada u petak) već su procijenjeni i grupa DTEK izgubila je 50% svog kapaciteta za proizvodnju, tu informaciju možemo reći službeno", rekao je Serhiy Kovalenko, šef distribucijske tvrtke Yasno, na nacionalnoj televiziji. Kovalenko je rekao da je Rusija napala dva dijela energetskog sustava - proizvodnju i distribuciju, pogađajući termoelektrane i hidroelektrane. "Neprijatelj je snažno udario na čvorišta mreže i transformatora", rekao je.

Ministarstvo je reklo da je Rusija pokušala u nedjelju pogoditi kritični energetski objekt u regiji Lviv na zapadu Ukrajine. "Oprema je zapaljena i objekt je deaktiviran. Nije bilo žrtava", reklo je ministarstvo. Maksym Kozytskyi, šef vojne uprave Lvivske regije, kasnije je rekao da su vatrogasci trebali veći dio dana da bi obuzdali požar, prenosi Reuters.

Ministarstvo je reklo da su oštećene dalekovodne linije u Kijevskoj regiji i da je 1.400 domaćinstava u dva naselja ostalo bez struje. Chernyshov iz Naftogaza rekao je da njegova firma trenutno radi na lokaliziranju i eliminiranju utjecaja ruskih napada. Većina kapaciteta za skladištenje plina u Ukrajini nalazi se na zapadnom dijelu zemlje i može pohraniti oko 30 milijardi kubičnih metara plina.