Energetika.ba
Sergej Močalnikov

Rusija planira 2025. godine isporučiti Kini 38 milijardi metara kubnih prirodnog gasa

Autor: Energetika.ba
Rusija planira 2025. godine isporučiti Kini 38 milijardi metara kubnih prirodnog gasa
Agencije

Rusija planira povećati svoj godišnji kapacitet isporuke prirodnog gasa u Kinu na 38 milijardi metara kubnih sljedeće godine, objavio je u utorak zamjenik ruskog ministra energetike Sergej Močalnikov.

"Isporuke prirodnog gasa ove zemlje Kini putem gasovoda Snaga Sibira premašile su planirane ciljeve prošle godine", rekao je Močalnikov na sastanku kinesko-ruske međuvladine komisije za energetsku saradnju u Moskvi.

Dodao je da je Rusija premašila planirane isporuke u 2023. za 800 miliona metara kubnih i dostigla 22,7 milijardi metara kubnih.

"Ukupno 68 milijardi metara kubnih prirodnog gasa isporučeno je kroz gasovod Snaga Sibira otkako je počeo s radom", dodao je Močalnikov.

S obzirom na to da naftovodi do Kine rade punim kapacitetom, rekao je da Rusija istražuje povećanje izvoza pomorske nafte iz luka na Crnom i Baltičkom moru.

Gasovod Snaga Sibira, koji je izgradio Gazprom u istočnom Sibiru između 2015. i 2019. godine, transportuje prirodni gas iz ruskog regiona Jakutije u Kinu.

Ruski energetski gigant Gazprom je 12. januara objavio da je postavio novi rekord u dnevnim isporukama gasa Kini.

Budući da je izvoz u Evropu, jedno od glavnih ruskih energetskih tržišta, značajno smanjen zbog sankcija, Moskva nastoji da nadoknadi ovaj pad jačanjem izvoza na azijska tržišta, posebno u Kinu.