Energetika.ba
Gas

Rusija smanjuje tranzit gasa preko Ukrajine

Autor: Energetika.ba
Rusija smanjuje tranzit gasa preko Ukrajine

Tranzit ruskog gasa preko Ukrajine bi mogao da padne na 10 do 15 milijardi kubnih metara godišnje, nakon što gasovodi Turski tok i Sjeverni tok 2 budu pušteni u rad, izjavio je direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler.

- Ne kažemo da ćemo potpuno obustaviti tranzit preko Ukrajine, pošto imamo obaveze prema susjednim evropskim zemljama koje se graniče sa Ukrajinom. Naravno da će se snabdjevanje tih evropskih zemalja nastaviti preko Ukrajine - rekao je Miler u intervjuu za ruski "Kanal jedan", a prenosi agencija Tass.

- Međutim, količina tranzita će biti znatno manja i vjerovatno će iznositi deset do petnaest milijardi kubnih metara godišnje - dodao je.

Navodi i da će ugovor s Ukrajinom o isporukama gasa morati da bude revidiran u budućnosti.

Gasprom je u maju 2017. godine počeo izgradnju podvodnog djela gasovoda Turski tok, koji će preko Crnog mora dopremati gas do evropskog djela Turske i dalje do granice sa Grčkom.

Planirano je da ima dva kraka, od kojih će prvi snabdjevati gasom tursko tržište, a drugi zemlje južne i jugoistočne Evrope, prenosi Tanjug.

Svaki krak će imati kapacitet od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, i trebalo bi da krajem 2019. godine počnu sa isporukama gasa.

Energetika.ba