Energetika.ba
Gas

Rusija snabdijeva Austriju gasom do 2040.

Autor: Energetika.ba
Rusija snabdijeva Austriju gasom do 2040.

Direktori Gasproma i OMV-a, Aleksej Miler i Rajner Zele, potpisali su jučer u Beču, u prisustvu predsjednika Rusije Vladimira Putina i austrijskog kancelara Sebastijana Kurza, produženje sporazuma o isporukama gasa iz Rusije u Austriju do 2040.godine.

Gasprom i OMV sinoć su proslavile 50 godina od potpisivanja prvog sporazuma o isporukama ruskog gasa, a aktuelni sporazum važio bi do 2028.godine.

OMV je, u saopštenju, posle potpisivanja, izrazila uvjerenje da će potrošnja gasa u Evropi rasti, zamjenom elektrana na ugalj efikasnijim elektranama na gas.

“Istovremeno će proizvodnja u Evropi biti sve manja, kao što se pokazalo u Holandiji”, upozorava OMV, dodajući da je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prognozirala da će potražnja za gasom u Evropi do 2030. porasti za više od 20 odsto.

„Danas potpisani sporazum je dalji dokaz za rastuću potrebu za uvozom gasa u Austriji, kao i generalno u Evropi, potrebu koju je Gasprom spreman da pokrije. Realizacjom projekta Sjeverni tok 2 isporuke gasa ćemo u korist potrošača učiniti još pouzdanijim”, rekao je Miler.

"EU mora 2030.više od 80 odsto svojih potreba za gasom da uvozi. Produženjem sporazuma dajemo značajan doprinos obezbjeđivanju snabdijevanja Austrije i drugih evropskih zemalja imajući u vodu rastuću potražnju i dajemo doprinos smanjenju CO2 emisiji", istakao je Zele.

Zele i Miler su ocijenili da potpisivanje sporazuma predstavlja ogroman korak u obezbjeđivanju buduće energetske sigurnosti Austrije i Evrope.

Energetika.ba