Energetika.ba
U prva četiri mjeseca

Ruski prihodi od nafte i plina rastu uprkos zapadnim sankcijama

Autor: Energetika.ba
Ruski prihodi od nafte i plina rastu uprkos zapadnim sankcijama
Foto: Unsplash

Prihodi od energenata zabilježili su veliki rast u prva četiri mjeseca ove godine, ponajviše zbog rasta cijena nafte, objavilo je Ministarstvo finansija Rusije.

Zarada od izvoza nafte i plina skočila je 82,2 posto u periodu od januara do aprila, u poređenju s istim periodom 2023., dostignuvši više od 45,3 milijarde dolara.

U januaru je barel vodeće ruske mješavine nafte Urals koštao u prosjeku 60 dolara, no cijene su od tada stalno rasle, da bi u aprilu dostigle nivo od 84 dolara, dok se u maju ruska nafta trgovala oko 74 dolara po barelu, prenosi SEEbiz.

Osim rasta cijena nafte, promjena zakonodavstva dovela je do toga da su ruske naftne kompanije u veljači platile dodatni porez na eksploataciju mineralnih sirovina za četvrti kvartal 2023. godine, što je rezultiralo dodatnim prihodima u proračun.

Ovaj porez varira ovisno o cijeni nafte i čini većinu državnog prihoda od prodaje nafte i plina.

Povećanje dolazi uprkos nizu sankcija koje su SAD, EU i njihovi saveznici uveli Rusiji otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini 2022. godine.

Ograničenja su uključivala embargo na rusku naftu u moru, zajedno s gornjom cijenom od 60 dolara po barelu druge sirove nafte.

Kao odgovor, Rusija je preusmjerila većinu svog izvoza nafte u Aziju - posebno Indiju i Kinu, koje su prešle na rusku naftu.

Godine 2023. Rusija je postala najveći kineski dobavljač nafte, s udjelom od 19 posto pekinškog uvoza nafte (2,1 milion barela dnevno). Moskva je također postala najveći indijski izvoznik nafte.