Energetika.ba
Gas

Salkić: Nakon dogovora sa Amerikom ubuduće imaćemo više sigurnih pravaca snabdijevanja gasom

Autor: Energetika.ba
Salkić: Nakon dogovora sa Amerikom ubuduće imaćemo više sigurnih pravaca snabdijevanja gasom

U kompaniji BH-Gas danas je održan sastanak predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, USAID-a, EBRD-a i BH-Gasa u vezi učešća ovih institucija u realizaciji strateškog projekta izgradnje gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska.

Direktor BH Gasa Jasmin Salkić u izjavi za Energetika.ba kazao je da je BH Gas u skladu sa odlukom Vlade Federacije o strateškom značaju Južne interkonekcije nastavlja raditi na tome projektu u koji se krajem godine pored EBRD-a uključuje i USAID sa podrškom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

"Premijer Federacije Fadil Novalić je već dodatno pismo napisao prema američkoj ambasadi. Taj projekat je od strateškog interesa ne samo za Federaciju nego i za Bosnu i Hercegovinu u smislu sigurnosti snadbijevanja i dovoljnih kapaciteta gasa za Bosnu i Hercegovinu", kaže Salkić za Energetika.ba.

Ističe da je ovaj projekat jedna pozitivna vijest, da su takve institucije ovo prepoznale i brzo reagovale te odredile određena sredstva za podršku projektu, što pokazuje da se okrećemo nekim ekonomskim ciljevima i pored politike.

Salkić posebno naglašava važnost očuvanja i stabilizacije tržišta navodeći da Bosna i Hercegovina trenutno ima samo jedan pravac snadbijevanja gasom koji je i zbog starosne dobi ugrožen. Dodaje da je zbog određenih pritisaka jer gas dolazi samo iz jednog pravca, odnosno preko teritorije RS-a projekat značajan.

"Jednostavno da rasteretimo ukupno tu priču i da možemo i u zimskim periodima kada su kapaciteti popunjeni, pružati usluge budućim korinsicima, odnosno da širimo mrežu", kaže Salkić.

Ističe da sada imamo više solucija što je na kraju krajeva i cilj energetske zajednice za predstojeće zakonske okvire kojima bi se stvorili uslovi za minimalno dva pravca snadbijevanja, odnosno da se gas može dobavljati iz više pravca, što je u suštini i interes potrošača, zaključuje Salkić.

(Energetika.ba)