Energetika.ba
Reakcija

Sarajevo-gas: Još nismo potpisali ugovor s FBiH

Autor: Energetika.ba
Sarajevo-gas: Još nismo potpisali ugovor s FBiH
Gas

Iz preduzeća Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo demantovali su vijest da je u FBiH došlo do poskupljenja gasa za 3,9 odsto i da je za to kriv navodni sporazum između sarajevskog Energoinvesta i Sarajevo-gasa i istakli da ova dva preduzeća nemaju potpisan novi ugovor i da se njegovo potpisivanje još čeka iz FBiH.

- I pored dogovora ministara Republike Srpske i Federacije BiH Petra Đokića i Vedrana Lakića, menadžment sarajevskog Energoinvesta već dvije sedmice ne potpisuje ugovor koji je upućen od Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo, a koji se odnosi na zaključke sa ovog sastanka - ističe se u demantiju iz "Sarajevo-gasa" Istočno Sarajevo.

U demantiju se navodi da sarajevski Energoinvest uporno odbija da potpiše ugovor, želeći da izazovu krizu i građane federalnog Sarajeva ostave bez grijanja.

- Znajući da stvarni šef Bisere Hadžialjević nije Vlada FBiH, nego drugarica Sebija Izetbegović, savjetujem joj da je što prije pozove, jer gospođa Izetbegović već odavno mnogima nije dostupna. Ono što bi bilo korektno od sarajevskog Energoinvesta jeste da javno izađu sa procentima i podacima koliko će cijena transporta uticati na najavljeno povećanje cijene - izjavio je generalni direktor Sarajevo-gasa Nedeljko Elek.

U demantiju se podsjeća da je 12. januara održan sastanak u federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije kada je postignut dogovor o novom trogodišnjem ugovoru za transport gasa, po novoj cijeni, u iznosi od 14,1 KM za 1.000 metara kubnih.

Sastanaku su prisustvovali direktor Sarajevo-gasa Nedeljko Elek, direktor Energoinvesta Sarajevo Bisera Hadžialjević, te resorni ministri iz Vlade Srpske i Vlade FBiH Petar Đokić i Vedran Lakić.

Na sastanku je prihvaćena cijena novog ugovor koji je trebao biti već potpisan i to na tri godine, s tim što će novu cijenu morati potvrditi ili Regulator Republike Srpske ili Vlada Republike Srpske, u narednih šest mjeseci.

Prethodni ugovor između Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo i Enegoinvesta Sarajevo istekao je 31. decembra prošle godine.