Energetika.ba
Gas

Sarajevo: Nastavak projekta gasifikacije Kromolja i Nahorevskih brda

Autor: Energetika.ba
Sarajevo: Nastavak projekta gasifikacije Kromolja i Nahorevskih brda

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i direktorica Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Sarajevogas“ Nihada Glamoč su u srijedu 9. maja 2018. godine potpisali ugovor o realizaciji treće i četvrte faze gasifikacije naselja Kromolj i Nahorevskih brda. Vrijednost ove faze projekta je 406.230 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar u svom budžetu.

-Tokom realizacije prve faze projekta urađena je gasifikacija naselja Kromolj i ovu fazu projekta su zajedničkim sredstvima sufinansirali Općina Centar, KJKP „Sarajevogas“ i Sarajevska regionalna razvojna agencija „SERDA“ u iznosu od 220.000 KM. Drugu fazu ovog projekta finansirala je Općina Centar u iznosu od 250.000 KM, a obuhvaćena su naselja Slatina i Poljine. U trećoj fazi je planiran nastavak gasifikacije i priključenje na distributivnu mrežu u Vogošći, dok četvrta faza projekta podrazumijeva polaganje cijevi distributivne mreže za naselje Nahorevska brda, objasnila je Nedžmija Muhamedbegović iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.

U dogovoru sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u ovoj fazi projekta omogućeno je priključenje stambenih objekata na gasnu distributivnu mrežu za jednu marku, uz uslov da stambeni objekat posjeduje odgovarajuće dozvole.

-Tokom izvođenja radova na polaganju distributivnog cjevovoda gasa treće faze planirano je polaganje oko 1.350 metra, dok će u četvrtoj fazi prema Nahorevskim brdima biti položeno oko 2.500 metara nove distributivne gasne mreže. Spojit ćemo gasne mreže općina Centar i Vogošća čime ćemo poboljšati snabdijevanje ovih naselja prirodnim gasom, koji je najrentabilniji i ekološki najbolje rješenje za zagrijavanje domaćinstava. Završetak treće faze ovog projekta planiramo okončati u narednih 30 radnih dana. Do sada smo izgradili oko 4.120 metara nove mreže u prve dvije faze ovog projekta, čime je omogućeno priključenje budućih kupaca na ovom području, kazao je Ibrahim Karahodžić, izvršni direktor distribucije Sarajevogasa.

Realizator ovog projekta je KJKP „Sarajevogas“, građevinske radove izvodi firma Džekos, dok je za nadzor projekta zadužena firma „IGT“ iz Sarajeva.

Energetika.ba