Energetika.ba
Gas

Sarajevogas: Subvencioniranje za nove priključke na gasnu mrežu u KS

Autor: Energetika.ba
Sarajevogas: Subvencioniranje za nove priključke na gasnu mrežu u KS

Poboljšanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo te stimulisanje građana da koriste prirodni gas kao okolinski najprihvatljiviji energent, glavni je cilj projekta izgradnje novih priključaka stambenih objekata na distributivnu gasnu mrežu, a koji će biti nastavljen i u 2021. godini. U budžetu Kantona Sarajevo za ovu namjenu je planirano 200.000 KM, saopćilo je preduzeće Sarajevogas.

Projekat finansira Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a realizira Kantonalno javno preduzeće Sarajevogas, vodeći se strateškim opredjeljenjem preduzeća i nastojanjima da se Kanton Sarajevo uvrsti među okolinski proaktivne sredine te smanji koncentracija zagađujućih materija u zraku.

I ove godine planirano je 1.000 KM po stambenoj jedinici, bez PDV-a. Troškovi koji su na teret Ministarstva uključuju materijal i radove potrebne za izgradnju priključka te nabavku i ugradnju regulaciono-mjernog seta. Iznos troškova koji prelazi 1.000 KM korisnik subvencije uplaćuje iz vlastitih sredstava.

Javni poziv za izbor korisnika subvencije troškova izgradnje novih priključaka stambenih objekata na distributivnu gasnu mrežu otvoren je do 18.07.2021.godine. Sadržaj javnog poziva dostupan je na web-stranici Sarajevogasa, kao i Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Na javni poziv mogu se prijaviti svi građani Kantona Sarajevo, a prednost prilikom bodovanja imat će domaćinstva čiji je nosilac korisnik subvencije troškova grijanja na čvrsta goriva, samohrani roditelji, osobe sa invaliditetom, domaćinstva čiji je član dijete sa posebnim potrebama, kao i domaćinstva čiji je nosilac nezaposlena osoba ili penzioner.

Realizacija ovog projekta počela je 2018.godine, a do danas pravo na subvenciju ostvarilo je 1.089 korisnika. Ovo je jedna od preventivnih mjera utvrđenih Kantonalnim planom zaštite okoliša, čiji je cilj povećanje broja korisnika prirodnog gasa kao ekološki najprihvatljivijeg energenta u Kantonu Sarajevo.

Iz preduzeća Sarajevogas pozivaju građane Kantona Sarajevo koji imaju mogućnost priključenja na distributivnu gasnu mrežu da se prijave na javni poziv i iskoriste pravo na subvencioniranje troškova izgradnje novih priključaka, a sve s ciljem poboljšanja kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, naročito u zimskim mjesecima.

Energetika.ba / FENA