Energetika.ba
jačanje pozicije

Saudi Aramco potpisao sporazum sa američkim dobavljačem gasa

Autor: Energetika.ba
Saudi Aramco potpisao sporazum sa američkim dobavljačem gasa
Foto: Arhiv

Američki dobavljač tečnog prirodnog gasa (TPG) NextDecade potpisao je neobavezujući sporazum sa kompanijom Saudi Aramco o isporuci 1,2 miliona tona TPG godišnje tokom 20 godina, saopštile su kompanije.

Aramco nastoji da ojača svoju poziciju na tržištu TPG-a, koja bi globalno trebalo da poraste za 50 posto do 2030. godine, posebno u SAD, gdje se očekuje da će kapacitet TPG gotovo udvostručiti u naredne četiri godine. Aramco je naveo da je sporazum dio njihovih napora da prošire svoje „prisustvo na međunarodnim energetskim tržištima“, prenosi Reuters.

Prema uslovima sporazuma, TPG će biti isporučivan sa četvrtog postrojenja za tečni gas kompanije NextDecade u Teksasu. Osim sa kompanijom NextDecade, Aramco je bio u pregovorima sa američkom firmom Tellurian o dva odvojena TPG projekta dok saudijska firma nastoji da poveća svoju trgovinu gasom.

Aramco i NextDecade su saopštili da su u procesu pregovaranja o obavezujućem sporazumu, koji će stupiti na snagu pod uslovom pozitivne konačne investicione odluke o četvrtoj fazi, za koju je NextDecade rekao da je očekuje u drugoj polovini 2024. godine.

Nacionalna naftna kompanija Abu Dhabija (ADNOC) saopštila je u maju da je stekla 11,7 posto udjela u prvoj fazi TPG projekta kompanije NextDecade, koji uključuje prva tri postrojenja za tečni gas, i da je pristala na ugovor o snabdijevanju za četvrto postrojenje u trajanju od 20 godina.