Energetika.ba
Gas

Sjeverni tok 2 prvi put napunjen plinom

Autor: Energetika.ba
Sjeverni tok 2 prvi put napunjen plinom

Sjeverni tok 2 počeo se puniti plinom po prvi puta u ponedjeljak, objavio je operater plinovoda.

Iako Sjeverni tok 2 AG nije objavio datum kada će plinovod biti pušten u promet, stručnjaci smatraju da bi isporuke mogle započeti kasnije u listopadu.

Ruski energetski div Gazprom najavio je da samo ove godine planira pustiti 5,6 milijardi kubičnih metara plina kroz Sjeverni tok 2.

Prema ruskoj vladi, puštanje u rad plinovoda ispod Baltičkog mora, koji povezuje ruski Viborg s Greifswaldom na istoku Njemačke, moglo bi pomoći rješavanju trenutne nestašice u opskrbi plina u Europi, zbog čega su cijene porasle posljednjih mjeseci.

Dvostruki cjevovod dugačak 1230 kilometara dizajniran je za isporuku 55 milijardi kubičnih metara plina na europska tržišta godišnje, što je dovoljno za opskrbu 26 milijuna kućanstava.

Projekt je negativno utjecao na transatlantsko jedinstvo, a kritičari upozoravaju na europsku energetsku ovisnost o Rusiji.

Ukrajina je bila posebno bijesna zbog projekta jer se suočava s gubitkom milijuna dolara godišnjih tranzitnih pristojbi.

SAD se također protivio projektu jer strahuje da bi Moskva mogla koristiti plinovod kao geopolitičko oruđe.

Čini se da je američko-njemački sporazum, koji predviđa sankcioniranje Rusije ako će koristiti plinovod kao sredstvo pritiska, umirio Washington.

Energetika.ba / Hina