Energetika.ba
Gas

Skupština KS usvojila mjere: Ne želimo biti žrtve BH-Gasa

Autor: Energetika.ba
Skupština KS usvojila mjere: Ne želimo biti žrtve BH-Gasa
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na hitnoj sjednici prihvatili su mjere koje je Vlada KS predložila, kojima bi se prevazišle posljedice poskupljenja cijene prirodnog gasa i građani bili zaštićeni.

Zastupnici su podržali predložene mjere i njihov stav je da treba izvršiti pritisak na Vladu FBiH, kao i BH-Gas koji bi trebali osigurati model jeftinije nabavke prirodnog gasa.

Zastupnici su odlučni u tome da građane Kantona Sarajevo zaštite da budu, kako je rečeno, “taoci političkih prepucavanja i žrtve kompanije BH-Gas”.

Smatraju da plin kao energent mora biti dostupan svim građanima, te da socioekonomski momenat ne dozvoljava poigravanje s cijenom gasa.

Zastupnica Segmedina Srna Bajramović smatra da sve loše odluke koje vlade donose, građani plaćaju korekcijom cijena. Naglasila je da povećanje cijene plina nije opravdano s aspekta opravdanosti biznisa, te da, ukoliko se cijena ne koriguje, mnogi će korisnici preći na alternativni način grijanja, odnosno na čvrsta goriva koja izazivaju veće zagađenje zraka.

Podsjetila je i da se povećanjem cijene gasa povećava i potrošačka korpa građana.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić je zaključila da je prioritet ne dozvoliti poskupljenje od 30 posto te da političari ne smiju biti otuđeni od građana.

– Priča o povećanju cijene plina i prevazilaženju posljedica poskupljenja počinje danas, a Vlada KS će formirati ekspertne grupe koje će sistemski i u kontinuitetu ponuditi rješenja – kazala je Brčić.

Zastupnik Mirza Čelik je još jednom upozorio i podsjetio da se treba posebno voditi računa o osjetljivim kategorijama građana, penzionerima, i to subvencioniranjem koje bi trebalo biti uvršteno u budžet KS za narednu godinu.

Podsjećamo, zastupnici Skupštine KS danas su razmatrali najavljeno poskupljenje plina od 29,23 posto koje je odobrila Vlada Federacije BiH.

Energetika.ba