Energetika.ba
Gas

Smanjenje zavisnosti od Rusije: Uskoro studija izvodljivosti za alternativni plinovod u BiH

Autor: Energetika.ba
Smanjenje zavisnosti od Rusije: Uskoro studija izvodljivosti za alternativni plinovod u BiH
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) osigurala je 500 hiljada dolara bespovratnih sredstava namijenjenih za izradu studije izvodljivosti za novi plinovod koji bi povezao Bosnu i Hercegovinu s Hrvatskom uprkos protivljenju vlasti u Republici Srpskoj, potvrđeno je u BH-Gasu za Klix.ba.

Bosni i Hercegovini bi to, prema riječima direktora tog bh. društva Jasmina Salkića, moglo omogućiti priključak na plinovod prema terminalu na Krku, čime bi se otklonila sadašnja potpuna ovisnost Bosne i Hercegovine o Rusiji i Srbiji kao dobavljačima, odnosno distributerima ovog energenta.U skladu s Evropskom energetskom zajednicom se, drugim riječima, radi na projektu od strateškog značaja, gdje bi se napravila dva ulaza i dva izlaza iz Bosne i Hercegovine kako bi se smanjio utjecaj ruskog gasa.

Plinovod do 2023. godine

Salkić je za Klix.ba kazao da će najkasnije sljedeće sedmice biti objavljen tender za izradu studije utjecaja na okološ i studije izvodljivosti.

“Za Južnu interkonekciju već je urađena CBA analiza i ona je pokazala svoju punu opravdanost. Za to isto je BH-Gas dobio grant od 14 hiljada eura. Ova studija izvodljivosti će se oslanjati na tu CBA analizu. Znači ona bi trebala da bude samo s aspekta BH-Gasa i onoga što prati cijeli projekt. Studija utjecaja na okolinu će biti rađena u istom periodu”, kazao je Salkić.

Naveo je kako za to vrijeme očekuju dodatni grant od milion eura od pretpristupnih fondova EU za izradu idejnog projekta.

“Idejni projekt će se raditi uporedo sa studijom utjecaja na okolinu i feasibility studijom i to bi sve trebalo biti gotovo polovinom naredne godine. Sva dokumentacija bi onda poslužila za tendersku proceduru, projektovanje i izvođenje radova južne interkonekcije”, rekao je Salkić.

Salkić poručuje da, kada je riječ o BH-Gasu, postoji realna mogućnost da plinovod profunkcionira do 2023. godine.

“Sigurno je da će biti prepreka jer nije to tako jednostavan projekt. Riječ je o gasovodu, samo primarnog voda od Travnika do Hrvatske, dužine 115 kilometara. Radi se po linijskoj infrastrukturi i ista je procedura kao kod gradnje autoputa. Mi želimo da to bude 2023. godina”, poručio je Salkić.

Opstrukcije iz RS-a

Vlada Republike Srpske je, podsjećamo, odbila podržati projekt plinskog priključka Južna interkonekcija kojim bi se BiH na jugu preko Hrvatske povezala s evropskom mrežom, što je podržala i Evropska unija.

Salkić je poručio da će BH-Gas, bez obzira na opstrukcije iz RS-a, nastaviti ka zacrtanim ciljevima.

“Na sjednici Vlade FBiH je usvojena informacija kada je riječ o razvoju Južne interkonekcije i data saglasnost za međudržavni sporazum. To sada ide prema Vijeću ministara BiH i naposljetku prema Vladi Republike Hrvatske”, kategoričan je Salkić.

Upozorio je da Srbija gas ne namjerava ulagati u postojeći sistem koji ide prema BiH.

“Sistem je star 40 godina. Ako oni ne žele u njega ulagati, on će jednog dana doživjeti smiraj. Nama je Južna interkonekcija prijeka potreba kako ne bismo imali nikakvih ucjena s istočne strane. Niko nikada neće reći da mu ne treba ruski gas, ali ako se neće modernizovati postojeći sistemi, logično je da tražimo alternativu. Bit će otvorena utakmica i pobijedit će ko bude bolji”, rekao je Salkić.

Podsjetimo na to da je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić u četvrtak izjavio da će projekt Turskog toka, još jednog alternativnog gasovoda, imati nekoliko izlaznih tačaka iz Srbije, a da se kao njegov nastavak planira izgradnja trase gasovoda Beograd – Banja Luka.

Također, tema plina je postala aktuelnija nego ikada s obzirom na najave poskupljenja veleprodaje. Naime, Vlada Federacije BiH dala je saglasnost da veleprodajna cijena plina za distributivna privredna preduzeća bude viša za 29,29 posto. Mnogi, pa i Vlada Kantona Sarajevo, smatraju da će ovo dovesti do nesagledivih posljedica po potrošače i privredu.

Energetika.ba / Klix.ba