Energetika.ba
Gas

Srbija i Mađarska osnivaju zajedničko preduzeće za trgovinu gasom

Autor: Energetika.ba
Srbija i Mađarska osnivaju zajedničko preduzeće za trgovinu gasom

Srbijagas i mađarsko preduzeće za elektroprivredu MVM osnovaće zajedničko preduzeće radi zajedničkog nastupanja na srpskom tržištu kada je trgovina gasom u pitanju, najavio je ministar finansija Srbije, Siniša Mali, a prenosi "Politika".

Sporazum o osnivanju ovog preduzeća trebalo bi da bude potpisan sutra na Strateškom savjetu za saradnju Srbije i Mađarske na Paliću.

U petak je u Službenom glasniku objavljeno i rješenje Vlade kojim se daje prethodna saglasnost na osnivanje privrednog društva "SERBHUNGAS". Kako se navodi u rješenju, ono je donijeto u skladu sa odlukom koju je Nadzorni odbor Javnog preduzeća "Srbijagas" donio 25. aprila ove godine.

Mali je najavio da će Srbija i Mađarska sutra potpisati veliki broj sporazuma, prenose nezavisne.

"Mi ćemo potpisati nekoliko veoma važnih sporazuma: za saradnju u oblasti carina, razmenu informacija, a na tome radimo i dodatno kada je PDV u pitanju, u oblasti razvoja putne infrastrukture, zatim u oblasti odbrane i u vezi sa unutrašnjim poslovima. I što je meni posebno važno, potpisaćemo sporazum o izgradnji naftovoda kojim ćemo povezati našu rafineriju u Novom Sadu sa Mađarskom, čime sebi dajemo mogućnost da, osim (naftovodom) Janafom preko Hrvatske, dobijamo sirovu naftu za naše rafinerije preko naftovoda Družba, koji ide i preko Mađarske", rekao je Mali, prenosi "SeeBiz".

(Energetika.ba)