Energetika.ba
mokrin - brua

Srbija i Rumunija će zajedno graditi plinsku interkonekciju

Autor: Energetika.ba
Srbija i Rumunija će zajedno graditi plinsku interkonekciju
Foto: Ilustracija

Ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisala je u ime Vlade Republike Srbije s ministrom energetike Rumunije Memorandum o razumijevanju za izgradnju plinske interkonekcije Mokrin - BRUA.

U Srbiji će ovaj dvosmjerni plinovod biti dug 13 kilometara, a u Rumuniji oko 86 kilometara. Predviđeni kapacitet je najmanje 1,6 milijardi kubnih metara plina godišnje, a dionica na srpskoj strani bit će gotova do 2027. godine.

Projekt predstavlja veliki korak u jačanju energetske sigurnosti obiju zemalja i integraciji regionalnog tržišta diverzifikacijom opskrbnih ruta. Izgradnjom plinovoda osigurat će se još jedan smjer opskrbe prirodnim plinom, povezujući čvorište Mokrin u Srbiji s transportnim plinovodom BRUA u Rumuniji koji bi trebao na tržište donijeti plin iz Crnog mora.

„Današnjim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o izgradnji plinske interkonekcije Srbije i Rumunije počinje nova etapa energetske suradnje dviju zemalja. Zahvaljujući povezivanju s Rumunijom i Bugarskom, a u narednom razdoblju i sa Sjevernom Makedonijom, Srbija postaje nezaobilazna tranzitna zemlja i važan partner u osiguravanju energetske sigurnosti zemalja srednje i istočne Evrope kada je u pitanju opskrba plinom. “ rekla je ministrica, javljaju srpski mediji.