Energetika.ba
Gas

Šta bi novi gasni pravac donio Srbiji?

Autor: Energetika.ba
Šta bi novi gasni pravac donio Srbiji?

Novi gasno-trasportni sistem treba da spoji kroz Srbiju bugarsku i mađarsku granicu, a na njegovoj trasi planirana su čak četiri izlazna punkta. Neobavezujući javni poziv za rezervaciju trasportnih kapaciteta raspisan je saglasno direktivama Evropske unije kako bi se ispitala opravdanost njegove gradnje i potrebe tržišta za gasom.

Aca Vučković iz Agencije za energetiku kaže da se poslije odgovarajućih analiza može zaključiti da li će to doprinijeti sigurnosti snabdjevanja prirodnim gasom u Srbiji, što je za očekivati pošto je to novi pravac.

"I očekuje se da se da analiza, da li će to i kako uticati na razvoj tržišta prirodnog gasa u Srbiji", ukazao je Vučković.

Ovaj neobavezujući Javni poziv za rezervaciju gasno-transportnih kapaciteta otvoren je do 15. aprila. Kako RTS saznaje, plan je da se već polovinom godine raspiše i obavezujuća ponuda.

Neosporno je da Evropi a posebno našem regionu trebaju alternativni pravci snabdjevanja gasom. I u našoj zemlji, zbog rasta stranih investicija i privredne aktivnosti potrošnja tog energenta je u stalnom porastu.

"Vijest je takođe bitna pošto dolazi u vrijeme kada smo svjedoci da su se prije nekoliko dana ministri spoljnih poslova Rumunije, Bugarske i Grčke dogovarali o gradnji gasnog sistema koji bi išao kroz te tri balkanske zemlje. Ovdje se očigledno radi o drugom gasu, drugom trasportnom sistemu", rekla je Jelica Putniković iz Balkan magazina.

Srećko Đukić, bivši diplomata, smatra da bez obzira na to sa koje strane pokušava da se dovuče gas – on nije dovoljan.

"Drugog marta ove godine ponovo je probijen dnevni rekord, iz Rusije u Evropu je isporučeno 714 miliona kubnih metara gasa. Sada Evropa u svojoj potrošnji troši 40 posto ruskog gasa", rekao je Đukić.

Novi gasni pravac Srbiji bi donio značajan priliv od trazitnih taksi a treba podsjetiti da od kraja prošle godine Srbija ima mogućnost i reeksporta ruskog gasa, piše RTS.

Energetika.ba