Energetika.ba
Gas

Stranka za BiH se oglasila povodom “plinifikacije” Rafinerije Brod

Autor: Energetika.ba
Stranka za BiH se oglasila povodom “plinifikacije” Rafinerije Brod
Stranka za Bosnu i Hercegovinu oglasila se saopštenjem javnosti i svim nadležnim institucijama u BiH, entiteta FBiH i RS, a nakon postignutog dogovora zainteresiranih subjekata na ”plinifikaciji” Rafinerije nafte Brod.

Saopštenje prenosimo u nastavku:

– Kažemo ”plinifikaciji” jer ta riječ je zamjenila tradicionalnu riječ koja se koristi u srpskom jeziku i ista glasi gasifikacija.

”Plinifikacija” Rafinerije Brod tj. potreba plinifikacije iste datira još od prije rata i ista je trebala dobiti plin nakon izgradnje gasovoda Bosanski Brod-Zenica. Agresija na Bosnu i Hercegovinu jezaustavila ovaj projekat. Nakon agresije FBiH je nastojala da se ovaj projekat nastavi jer je za isti urađen glavni projekat, a opet sa ciljem gasifikacije rafinerije.

Više od 20 godina trajali su ovi pokušaji i uvijek su odbijani od strane entiteta RS samo iz razloga sto entitet RS nije želio gas iz Hrvatske, a sada može i plin i plinifikacija i hrvatski plin i generali i sve ono što nikad nije moglo.

Postavljamo jedno logično pitanje. Da li treba gas Rafineriji Brod?

Treba i niko ne osporava to pravo i potrebu, ali imati za potrebu komentarisati unutrašnje ustrojstvo države od strane Predsjednice R. Hrvatske prelazi rješenje ovog privrednog pitanja u političko.

На новинарско питање ”Да ли је била потребна сагласност Парламентарне скупштине БиХ за уговор” Грабар Китаровић је одговорила “да је енергетика у надлежности ентитета и да је, што се политике тиче, све чисто.”

Ovdje se postavlja pitanje da li Predsjednica zna da ovaj plinovod (čitajte produktovod) prelazi granicu BiH, a ne entiteta RS? Da li Predsjednica zna da Hrvatska graniči sa BiH, a ne sa jednim od njenih entiteta? Da li Predsjednica zna da sve ingerencije po pitanju i prelasku državne granice pripadaju isključivo državi Bosni i Hercegovini?

Naredna izjava nam sve govori, citiramo:”“Ради се о међународном пројекту који повезује двије земље. Прије двије године нисмо вјеровали да ћемо успјети реализовати ову идеју, али можемо радити скупа, ради брзо. И због тога данас желим захвалити предједници Хрватске и предсједавјућем предсједништва БИХ Милораду Додику”, каже директор Зарубежњефта, Сергеј Кудрјашов.

Stranka za BiH je u nekoliko svojih obraćanja javnosti, po istoj temi, upozoravala da se radi o međunarodnom projektu i da je država BiH zaobiđena u svakom smislu. Prilikom potpisivanja sporazuma nije bilo niti jednog dužnosnika iz BiH, nije bilo niti jednog obilježja države BiH i niti jedne saglasnosti države BiH nema na ovaj projekat. Dobili smo samo tumačenje Ustava BiH od Predsjednice “prijateljske”, susjedne zemlje i to bi trebalo da predstavlja običajno pravo koje ćemo primjenjivati u svim narednim projektima koji prelaze granicu jer dobili smo “autentično” tumačenje Ustava BiH.

Sve ovo što se radi oslikava svo nepoštivanje državne granice od strane Republike Hrvatske kao i neustavnu želju entiteta RS da nastupa kao “država” u međunarodnim ugovorima.

Stranka za BiH poziva sve institucije da zaustave ovo nelegalno djelovanje entiteta RS kao i da upozore Republiku Hrvatsku da nakon Pelješkog mosta i drugih neriješenih pitanja oko granice ne otvaraju dodatne probleme koji sigurno ne stvaraju sliku dobrosusjedskih odnosa. Rafineriji nafte treba omogućiti gas, a i plin ako je to želja entitata RS, ali samo putem državnih saglasnosti i konsenzusa da nam ne treba gasovod Brod-Zenica već parcijalno rješenje samo za rafineriju.

O tome da ovaj projekat ne poštuje niti jednu europsku direktivu po pitanju gasa nastaviti ćemo upozoravati drugom prilikom jer ovdje se radi o državnoj granici i izjavama Predsjednice r. Hrvatsjke koje direktno podrivaju suverenitet BiH.

Energetika.ba