Energetika.ba
Gas

Sumnjive radnje: BH Gas platio fakturu i priznao krivicu za probleme u isporuci plina

Autor: Energetika.ba
Sumnjive radnje: BH Gas platio fakturu i priznao krivicu za probleme u isporuci plina

Kako saznaju Vijesti.ba, BH Gas je po naredbi Vlade FBiH izvršio uplatu po fakturi Energoinvesta za isporučeni prirodni gas i PDV.

Nakon ove uplate privredno društvo Energoinvest će izvršti uplatu Gazpromu i UIO BiH tokom dana.

Ovom uplatom BH Gas je i definitivno priznao da je ova kompanija glavni krivac što je dovela Federaciju BiH do toga da je Rusija bila spremna obustaviti isporuku plina ako se novac ne uplati do petka.

Podsjetimo, BH Gas je odbijao da izvrši plaćanje računa Energoinvestu, već više mjeseci, bez ikakvog zakonskog osnova i opravdanja.

Iz Energoinvesta su jučer naveli kako je neplaćanje svjestan čin BH Gasa kojim nastoji zadržati pozicije aspolutne kontrole i moći u poslovima sa gasom u FBiH, a koje mu saglasno postojećoj zakonskoj regulativi odavno ne pripadaju.

- Neplaćanjem gasa Energoinvestu kao snabdjevaču i uvozniku gasa nastoji se iznuditi zadržavanje „statusa quo“ i dovesti Vladu FBiH u situaciju da odstupi od vlastitih Zaključaka br. 599/21 od 08.04.2021, kojim je afirmisana obaveza primjene Uredbe a po kojoj je BH Gas samo operator transportnog sistema Federacije BiH, naveli su iz Energoinvesta.

Nedavno je bh.javnost šokirala informacija da je BH Gas izvršio avansne uplate za transport plina kroz Mađarsku iako su znali da tom rutom neće biti isporuke. Mađarima je uplaćeno milion dolara, a u istu svrhu srbijanskom transporteru 600.000 dolara.

Zašto se i za čije interese BH Gas borio za skuplju rutu preko Mađarske tek treba odgovoriti.

Energetika.ba