Energetika.ba
Agencija protiv

Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina

Autor: Energetika.ba
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina
Foto: Unsplash

Sljedeći paket sankcija Evropske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.

lng“Usvajanje 14. paketa sankcija jedna je od najvažnijih stvari.

"Pobrinut ćemo se da uključimo zabranu uvoza ukapljenog prirodnog plina, kao i mjere za suzbijanje ruske flote tankera u sjeni", rekao je Bilstrom, prenosi Reuters.

Razgovori o paketu sankcija su u ranoj fazi i ne očekuje se da će biti usvojeni na sastanku u Luksemburgu.

S druge strane, Agencija za suradnju energetskih regulatora EU (ACER), dok grupa članica pokušava zabraniti kupovinu tog energenta od Moskve, najavila je da bi Evropska unija trebala nastaviti uvoziti ruski ukapljeni prirodni plin ( LNG) kako bi se izbjegao energetski udar.

Agencija je istaknula da pokušajima suzbijanja rekordnog uvoza ruskog LNG-a u Europu "treba pristupiti s oprezom".

Smanjenje uvoza ruskog LNG-a treba provoditi postupnim koracima”, navodi agencija u izvještaju, u kojem se naglašavaju poteškoće za EU da uravnoteži energetsku sigurnost s tendencijom da se smanjivanjem kupnje plina našteti ruskim financijama.

EU je u velikoj mjeri smanjila svoju ovisnost o ruskoj energiji povećanjem kupovine LNG-a iz zemlje, kao i od drugih dobavljača. Rusija je sada drugi najveći dobavljač LNG-a za blok nakon SAD-a, sa 16 posto ukupnog uvoza prošle godine.

Diplomati kažu da članice Evropske unije, uključujući Švedsku, Finsku i baltičke zemlje, pozivaju EU da uvede trenutnu potpunu zabranu ruskog LNG-a, korak koji bi zahtijevao jednoglasnost među državama članicama, za što će njihovi dužnosnici također lobirati u Evropskoj komisiji .

Ali gorivo uvoze zemlje poput Francuske, Španjije i Belgije, a nešto se prodaje Njemačkoj i njezinim srednjoevropskim komšijama, koji pokušavaju spriječiti rast cijena energije za industriju, uključujući LNG iz Rusije i Bjelorusije. Takvi bi potezi, kažu, mogli utjecati na dugoročne ugovore o opskrbi dogovorene s Moskvom prije početka WTO-a 2022., a kršenje takvih sporazuma rezultiralo bi velikim kaznama za evropske firme.

U daljnjem znaku potencijalnih napetosti unutar EU oko energetske sigurnosti, Austrija, Mađarska, Češka i Slovačka upozorile su da bi ih njemački porez na transport plina iz te zemlje mogao prisiliti da povećaju ruski uvoz.