Energetika.ba
Gas

Turci i Rusi dogovaraju gradnju kopnenog djela Turskog toka

Autor: Energetika.ba
Turci i Rusi dogovaraju gradnju kopnenog djela Turskog toka

Rusija i Turska dogovaraju protokol za otpočinjanje radova na izgradnji kopnenog djela gasovoda Turski tok, izjavio je novinarima u Ankari ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

„Što se tiče kopnenog djela gasovoda, u toku su pregovori o protokolu o uslovima izgradnje. O tom protokolu trenutno razgovaraju komercijalne kompanije (ruske i turske) međusobno, a kao što znate, ovaj kopneni dio gasovoda će raditi zajedničko preduzeće”, rekao je Novak, a prenosi agencija Tas s.

On je podsjetio da su sve dozvole za izgradnju podmorskog djela Turskog toka dobijene i da su radovi u toku.

Projektom Turski tok predviđena je izgradnja gasovoda kojim će se preko Crnog mora dopremati ruski gas do evropskog djela Turske i dalje do granice sa Grčkom. Podmorski dio gasovoda je dugačak 910 kilometara, a kopneni 180 kilometara, prenosi Tanjug.

Gasovod će imati dva kraka - jedan koji će snabdjevati gasom samo Tursku, i drugi koji ide ispod Crnog mora i koji treba da doprema ruski gas do južne i jugoistočne Evrope.

Svaki krak gasovoda će imati kapacitet od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 11,4 milijarde eura.

Na pitanje o gasovodu Sjeverni tok 2, Novak je rekao da Rusija očekuje da će vlasti Evropske unije donijeti odluku koja je u interesu evropskih potrošača.

„Očekujemo da će ta odluka imati za cilj da se zadovolje interesi Evropljana i evropskih kompanija u snabdjevanju gasom. Ovaj proces još nije završen, radi se na njemu”, kazao je Novak odgovarajući na pitanje o protivljenju Danske i drugih zemalja prema predloženoj ruti za postavljanje cijevi gasovoda.

Energetika.ba